Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Tycker att människor ska få svälta till döds

Israels finansminister anser att det är ”moraliskt rätt”

Israels finansminister, Bezalel Smotrich, tycker det är ”moraliskt riktigt” att svälta ihjäl två miljoner människor i Gaza.

Mörkret tätnar i Mellanöstern. Världen håller andan.

Blickarna riktas mot Teheran, Beirut och Tel Aviv i väntan på ett eventuellt storkrig efter att Hamasledaren Ismael Haniya dödats i Iran.

Och i Gaza fortsätter kriget.

I tio månaders tid har nu civilbefolkningen fått betala priset för Hamas avskyvärda attack den 7 oktober.

Tidigare i år ville ICJ, den internationella brottsdomstolen, att Israel skulle vidta alla möjliga åtgärder för att förhindra folkmord i Gaza.

Sen dess har vi sett 300 dagar av bombningar och terror. Antalet döda närmar sig 40 000. Enligt den vetenskapliga tidsskriften The Lancet kan antalet döda hamna på 186 000 även om vapnen skulle läggas ned idag.

För det är inte inte bara bombningarna som tar livet av människor. Även svälten. Och sjukdomarna sprids som en löpeld.

I måndags sa den israeliske finansministern, Bezalel Smotrich, att det kan vara moraliskt rätt att svälta ihjäl två miljoner Gazabor för att få tillbaka de som sitter gisslan hos Hamas, men att världen inte tillåter det.

Mycket märkligt att världen motsätter sig något sådant. Och det är tydligt att Israel inte bryr sig om ICJ.

Om man tycker att Israels intentioner med kriget i Gaza inte var tillräckligt tydliga innan så kanske det klarnar lite nu. Det här är alltså en regeringsföreträdare som säger att det är moraliskt rätt att svälta ihjäl två miljoner människor.

Intentionerna verkar inte bara finnas i ord. Även i handling.

Förra veckan sprängde Israel ett vattenverk i Rafah i södra Gaza. Ett videoklipp visar hur israelisk militär riggar sprängladdningar längs med vattenverket.

Innan krigets utbrott försåg verket 100 000 människor med vatten.

– Vattensituationen i hela Gaza är fasansfull, det råder storskalig brist på rent vatten och därför sprids sjukdomar, utan vatten kan dessa sjukdomar bli dödliga för barn, säger Salim Oweis, talesperson för Unicef till SVT Nyheter.

Den palestinska vattenmyndigheten menar nu att det inte finns några vattenverk som kan förse de invånarna som finns kvar i Rafah med vatten.

Enligt FN:s livsmedelsprogram, WFP, riskerar 96 procent av Gazas befolkning att möta akut matbrist och kritiska nivåer av hunger. Svält. En halv miljon människor befinner sig i katastrofala förhållanden.

Samtidigt som världen håller andan och riskerna för ett storkrig i Mellanöstern ökar, slutar inte Israel med sina övergrepp mot den palestinska befolkningen.

96 procent av befolkningen lider av hunger. Vattenverk sprängs. Sjukdomar sprids och barn bombas till döds.

Företrädare för Israels regering tycker att det är moraliskt riktigt.

Följ ämnen
Israel
Gaza