Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Hatarna vann när SVT fegar ur om klimatet

Tidöpartierna ler i mjugg

SVT:s globala klimatkorrespondent, Erika Bjerström, säger upp sig. En av anledningarna är det hat och hot hjon fått motta.

Klimatet. Vår tids största ödesfråga.

Hur viktigt är det att journalister bevakar och granskar vad som händer med klimatet? Som hjälper till att sprida djupgående kunskap och information? Och som ställer makthavare och politiker till svars när isarna smälter och skogsbränderna härjar?

Extremt viktigt, skulle nog många tycka. Till och med avgörande för vår framtid.

Men att bevaka ämnet kommer med ett pris. Och rejäla arbetsmiljöproblem, om vi ska beskriva det snällt. Det här har bidragit till att SVT:s globala klimatkorrespondent, Erika Bjerström, nu sagt upp sig.

– Som SVT:s första globala klimatkorrespondent har det varit hot, hat och drev på ett sätt jag inte hade en aning om när jag tog uppdraget, säger Bjerström till tidningen Journalisten.

Det är inte direkt någon duvunge som säger upp sig.

I 27 år har Bjerström jobbat på SVT. De senaste fyra och ett halvt åren har hon haft rollen som klimatkorrespondent. Förra året prisades hon på Klara K-galan för sitt arbete. Priset motiverades med att hennes arbete ”verkar för demokratins grundläggande värderingar”.

Bjerström beskriver klimatkrisen som vår tids största nyhetsstory. Hur journalister klarar av att bevaka klimatfrågan är något som kommer definiera vårt århundrade, menar hon.

Men när rollen kommer med drev, hat och hot är det fullt förståeligt att uppsägningsblanketten lämnas in. Hon tycker att det är olustigt att journalister som bevakar klimatet får ta så mycket skit och att redaktionschefer inte vet hur de ska hantera det.

Som kvinna är det dessutom värre, menar hon.

– Jag har varit den perfekta måltavlan eftersom jag är kvinna, jobbar på public service och bevakar klimatfrågan, säger Bjerström till Dagens ETC.

Här har redaktioner runt om i landet en hemläxa att göra.

Varifrån allt hat kommer nämns inte specifikt. Men kanske går det att göra en liten gissning och kika på vilka det är som bedriver trollfabriker och avskyr allt som har med klimatet att göra.

Gissningsvis är SD och Tidöregeringen inte alltför missnöjda med att SVT inte ersätter Bjerström. Deras klimatpolitik går åt fanders och då är det ju bra att public service fegar ur och minskar bevakningen.

I maj presenterade den gamla KD-ledaren, Göran Hägglund, en utredning om public services framtid å regeringens vägnar. SR, SVT och UR måste stärka sitt förtroende till människor med lågt förtroende för public service. Särskilt lågt förtroende har SD:s väljare. Mindre än en tredjedel litar på public service, enligt Medieakademin.

Bli mer SD-vänliga, kort och gott.

När vår tids största ödesfråga ska bevakas står alltså SVT utan någon specialistreporter med klimatet som bevakningsområde.

Även Sveriges Radio, som sedan tidigare har sagt upp sin klimatkorrespondent.

De största förlorarna på det här är svenska folket.

Men Tidöpartierna ler i mjugg.