Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Glöm inte mössa och vantar!

I fjällen gäller mammas råd även på sommaren

Publicerad 2020-07-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Många fjällovana vandrare väntas i år till den svenska fjällvärlden. Med rätt förberedelser blir turen behaglig och olyckor kan undvikas.

Svemester, hemester, coronakrisen innebär att vi i år kommer turista på hemmaplan. Vilket kan vara nog så exotiskt för många.

Fjällräddningen har redan tagit höjd för turistinvasion, och det är inte alls särskilt konstigt. Fjällovana väntas till områden som karga Kebnekaise och det betyder tyvärr också alla möjliga, och också omöjliga räddningsinsatser.

I år finns ännu större anledning för den som ger sig ut att vara ordentligt förberedd. I Kirunafjällen har det varit ett av de snörikaste åren på decennier. Det betyder också att det fortfarande ligger kvar snö i vissa områden efter vandringsleden Kungsleden. Svenska Turistföreningen publicerade så sent som i början av juli sin senaste lägesrapport om snömängden efter den kända vandringsleden.

Klara sig själv

När du är ute på fjället i det som brukar kallas Europas sista vildmark behöver du kunna klara dig själv, och vara förberedd på det mesta.

Tyvärr ser det inte ut så. Fjällräddningen vittnar snart sagt varje år om människor som är dåligt förberedda för sin fjällvandring, som hämtas ner från de svenska fjällen iklädda mjukisbyxor och joggingskor. Människor ringer Fjällräddningen för allt möjligt och omöjligt, vissa till och med för att de fått skavsår, eller inte orkar gå längre. Som om fjällräddningen vore någon form av taxiverksamhet.

Det är det inte. Fjällräddningen finns till för att undsätta människor i nöd, inte människor som glömde skavsårsplåstret hemma eller mitt i vandringen inser att det här med fjällvandring nog ändå inte var något för dem. Den som är i nöd behöver självklart hjälp, men många problem kan undvikas genom bra föreberedelser och sunt förnuft. När du befinner dig fem mil in i väglöst land kan det ta lång tid innan hjälpen kommer fram till dig även när du befinner dig i verklig nöd. Väderförhållanden som tät dimma kan exempelvis göra det omöjligt för en helikopter och innebära att räddningsinsatsen fördröjs.

Fjällsäkerhetsrådet din kompis

Den svenska fjällvärlden är ljuvlig, men den är också obarmhärtig. Solsken kan snabbt övergå i oväder där det känns som det regnar uppifrån, från sidan och underifrån samtidigt. Att uthärda och klara av att tillryggalägga mil i ödemark är samtidigt en oslagbar känsla. Och det finns så enormt mycket bra hjälp att få inför turen, Fjällsäkerhetsrådet borde exempelvis vara en självklar plats att starta dina förberedelser på om du inte redan är en van fjällräv. De ger dig checklistor för packning och också annan information som gör att du kan genomföra din fjällvandring säkert.

2019 genomfördes 333 räddningsinsatser i de svenska fjällen. Förhoppningsvis blir insatserna färre i år. Och ska du ut i fjällen; se till att förbereda dig så pass väl att du inte blir ännu en av historierna i norr om den oansvariga fjällturisten.