Miljardaffär ger inte mer välfärd
Gamla och sjuka får ingen glädje av Ambeas pengar
I förra veckan blev det klart. Det privata och börsnoterade omsorgsbolaget Ambea - tidigare Carema - köper det lika privata omsorgsbolaget Aleris omsorgsverksamhet. Målet är att bolaget ska fortsätta att växa, och att vinstmarginalerna ska upp till knappt tio procent.
Affären ska göra Ambea till Nordens största aktör på omsorgsmarknaden och handlar om 2,6 miljarder kronor. Billigt enligt experterna, men väldigt mycket pengar. Trots att välfärdsbolagens möjligheter att göra obegränsad vinst på sin verksamhet bara räddades av att Sverigedemokraterna bytte åsikt i frågan finns det uppenbarligen placerare som tror på en framtid för välfärdsprofiterna.
Arbetande kapital
Det är faktiskt lite lustigt. Ett av de bärande argumenten mot Ilmar Reepalus utredningsförslag om vinstbegränsningar var att det byggde på mängden arbetande kapital. Kapitalisterna skulle med andra ord få möjlighet att ta betalt för de pengar som faktiskt behövdes i verksamheten. Kostnader som bara handlade om spekulation eller om att skapa vinster genom att sälja bolag vidare skulle däremot inte bekostas med skattepengar.
”Nordkorea”, ropades det i högan sky från Svenskt Näringslivs propagandadirektörer på Storgatan.
I klassisk ekonomisk teori fyller kapitalisten sin roll genom att förse företaget med kapital, och genom att ta risker.
Inga risker
I den skattefinansierade välfärdssektorn finns det knappast några risker att tala om, och behovet av kapital är ofta mycket begränsat.
Välfärdsverksamhet kräver faktiskt ofta inte några stora fasta investeringar. Det som kostar är hyrda lokaler och material, men framför allt personalen. Och de kostnaderna täcks ju av en stadig ström skattemedel.
Vi har alltså en näringsverksamhet i stort sett utan risker, och i mycket litet behov av kapital. Det kanske inte är så konstigt att ”branschen” blivit en favorit för riskkapitalister.
”Kapitalister utan pengar är som en stavhoppare utan stav”, som det kunde heta under 1970-talets debatt om löntagarfonderna.
Men de 2,6 miljarder kronor som Ambea betalar för att ta över Aleris då?
Tja, de lär gå till att betala Investors skulder. Inte handlar det om investeringar i välfärden, personalen eller vårdtagarna i alla fall. Tvärt om, det blir personalen och vårdtagarna som kommer att få betala.
Med ränta.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.