”Ta ställning!” sa Fredrik Reinfeldt

LÄMNAR SKUTAN Fredrik Reinfeldt uppmanade till att ta en ställning innan han lämnade riksdagens talarstol för sista gången. Och hans politiska arv innebär mycket riktigt en mängd saker för Stefan Löfven och den nya regeringen att ta ställning till.

9 oktober 2014. Fredrik Reinfeldt

I går stod han så i riksdagens talarstol, för sista gången får man anta.

Moderatledare ska han fortsätta vara till i mars. Rollen som oppositions­ledare har redan Annie Lööf tagit på sig.

Vad är det Fredrik Reinfeldt lämnar efter sig?

– Vi har byggt om Sverige, sa Krist­demokraternas Göran Hägglund.

– Det som verkligen håller i längden, det är när man medverkar till värderingsförändringar. När saker inte längre går att rubba eftersom värderingarna har förskjutits, sa folkpartisternas Jan Björklund.

Och sedan fick Fredrik Reinfeldt en bok av Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, ”Reinfeldteffekten” heter den och är skriven av partisekreteraren Aron Etzler.

Alla är arbetare

Boken handlar om den moderata omstöpningen under Reinfeldts ledarskap. Av med pärlhalsbanden, omfamna välfärdsstaten. Omformulera samhällsproblemen och kalla de politiska lösningarna något annat.

Säg inte privatiseringar, säg mångfald. Tala inte om segregation eller ekonomiska och sociala orättvisor, lansera begreppet ”utanförskap”. Beskriv direktörer och skeppsmäklare som arbetare – de arbetar – och slå fast att samhällets stora konflikt nu står mellan dem som arbetar och dem som inte gör det: sjuka, pensionerade och arbetslösa.

Smutskastning som strategi

Sänk skatterna med 140 miljarder och låt människor som inte har jobb betala genom sänkt arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och föräldraförsäkring.

Till detta har man skickligt flyttat debatten från att handla om sakfrågor till att handla om personlighet.

Etzler beskriver hur Reinfeldt byggt sin strategi på att smutskasta sina motståndare. Inte genom att vara oförskämd,

utan genom att lugnt, refererande och systematiskt ifråga­sätta motståndarens person.

Efter två valförluster fick S för sig att svenska folket gillade M-politiken och man valde en strategi som gick ut på att spela ner de politiska skillnaderna mot Reinfeldts parti.

Ett arv att hantera

I någon mening kan man väl säga att det lyckades. Vi har åter en socialdemokratisk statsminister, men med sina

kategoriska löften om att varken röra skatter eller överskottsmål har både S och den nya regeringen bakbundit sig själva.

– Det är viktigt att ta ställning, sa Fredrik Reinfeldt innan han lämnade pleni­salen.

Där ute finns det en rad saker att ta ställning till: klyftorna, 86 000 har utförsäkrats från sjukförsäkringen, välfärd som inte håller måttet, missade miljömål, massarbetslöshet, en skola där plån­boken avgör om man klarar gymnasiet.

Det är Fredrik Reinfeldts politiska arv och det är vad Stefan Löfven nu har att hantera.

Det kommer det krävas omprövning av den egna politiken och synen på skatterna. Det kommer att krävas en strategi för hur man, med Jan Björklunds ord, förändrar värderingar och går i takt med tiden.

Följ ämnen i artikeln