Köttberget som måste redas ut

Publicerad 2012-01-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Tolgfors bröt den gamla principen om att försvarspolitik avgörs gemensamt över blockgränsen”

Gamla rävar  Försvarsmakten har alldeles för hög medelålder bland officerare – något de måste göra någonting åt. Här äter Ingemar Johansson ärtsoppa i filmen ”Tapperhet i fält”, en svensk militärfars av det ”gamla hederliga slaget”.

I går inleddes Folk och Försvars rikskonferens i Sälen med att försvarsministern läste högt ur den debattartikel han själv ­skrivit i Svenska Dagbladet samma dag.

Sten Tolgfors (M) är en man som känner igen en dålig idé när han ser den. Dåliga idéer ­kommer från andra människor.

Under förra mandatperioden skrotade han den allmänna värnplikten med knapp majoritet i riksdagen.

Därför har vi ett försvar för drygt 45 miljarder men inget fungerande system som fyller det med soldater och sjömän.

Dessutom ställdes de röd­gröna partierna utanför och Tolgfors bröt den gamla principen om att försvars- och säkerhetspolitik avgörs gemensamt över blockgränsen.

Måste hitta bra lösning

Eftersom reformen utreddes för dåligt återstår ett antal ­problem som måste lösas.

Ett problem är det elaka försvarsbloggare kallat ”Försvarsmaktens köttberg”.

Medelåldern bland officerarna är 42 år. Det är förmodligen 10 till 15 år för mycket. Kostymen från det gamla invasionsförsvaret är delvis kvar när det kommer till personalfrågor.

För att reda ut köttberget måste man hitta bra lösningar för att äldre officerare som ­saknar rätt kompetens kan lämna försvaret och börja en civil karriär. Det är lätt att säga och har försökts förut. Men det måste göras nu.

Osunda värderingar

Sen måste man rekrytera nya soldater och sjömän med rätt kompetens till försvaret. Då ­duger förmodligen inte en lön på 16 500 kronor. Eller att soldaterna får bo utan riktiga kök och leva på nudlar och pizza som ­Johan Forsell (M) skrev om i går på Aftonbladet debatt.

Ett annat problem är den folkliga förankringen. Värnplikten gjorde att i varje fall halva ­befolkningen hade en direkt ­relation och kunskap om försvaret. Med ett yrkesförsvar försvinner detta.

Dessutom finns alltid en risk att ett yrkesförsvar utvecklar mindre sunda värderingar och en kåranda som skiljer sig från övriga samhällets normer.

Ordföranden i försvars­utskottet, Peter Hultqvist (S), föreslog i går att man delvis kan lösa den folkliga förankringen med att ge hemvärnet och ­frivilligorganisationerna en starkare roll.

Intressant förslag

Förslaget innebär 10 000 fler platser i hemvärnet och att man låter de så kallade ”tidvis ­anställda” soldaterna ingå där när de inte tjänstgör. Dessa ­soldater har till vardags vanliga jobb och är inte soldater på ­heltid.

Det är ett intressant förslag som bör prövas. Det vore dessutom bra för Sverige att återgå till mer av blocköverskridande lösningar i försvarsfrågor.

Den bollen ligger nu hos Sten Tolgfors (M).