Sparka alla mansgrisar
Svenska Akademien – Kulturen sitter inte i väggarna
En toppchef på Handelsbankens investmentbank utsatte kvinnliga assistenter för grova sexkränkningar, det rapporterade Dagens Industri i vågen av Metoo-avslöjanden. Det finns ”en kultur av kränkande behandling”, medgav Handelsbankens vd Anders Bouvin. Men skandalen tystades ner. Den sextrakasserande chefen fick vara kvar, medan de utsatta kvinnorna omplacerades. Ett mönster som går igen.
– Det är kvinnan som protesterar som åker, inte han, konstaterade finansstrategen Cornelia Gustafzon till Aftonbladet.
Finansvärlden har ett flertal gemensamma nämnare med kulturinstitutionen Svenska Akademien. Mansdominans, kultur som “sitter i väggarna”, stort inflytande, stora pengar – till och med en Anders i toppen. Anders är ett av de vanligaste namnen i svenska börsstyrelser, rapporterar Allbright.
I våras avgick Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare, Sara Danius. Hon efterträddes av författaren Anders Olsson. Fyra kvinnliga ledamöter har på kort tid lämnat. I SVT-dokumentären “Det slutna sällskapet” har ledamoten Horace Engdahl en teori om varför.
– Jag vet inte om män passar bättre att sitta i den här typen av församlingar eller att de bättre tolererar den typ av påfrestningar som uppstår när maktkampen rasar. För det här handlar om makt, säger Horace Engdahl.
Våldtogs – i Akademiens lägenhet
Makt och tolerans. Och visst verkar Svenska Akademien ha haft hög tolerans med Jean-Claude Arnault, gift med ledamoten Katarina Frostenson och konstnärlig ledare för kulturscenen Forum. I veckan dömdes Jean-Claude Arnault av hovrätten till 2,5 års fängelse för två fall av våldtäkt. Arnaults verksamhet, kulturscenen Forum, har fått ett unikt, årligt ekonomiskt stöd av Akademien. Han har dessutom fått betalt av Akademien för att sköta institutionens Parislägenhet, där han ofta bott och anordnat fester. Det är också där som den ena våldtäkten skett.
“Ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli har utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande”, skrev institutionen om Arnault i ett pressmeddelande när skandalen rullade upp. “Kulturprofilen” Arnault har alltså i över 20 års tid fått agera ostört, trots att flera kvinnor har försökt slå larm.
Det handlar om makt, och det spelutrymme som män på toppen ger varandra.
Undvika kvinnliga kollegor
Även i USA skakades finansvärlden av Metoo-rörelsen. Efter rapporter om övergrepp och trakasserier har man nu arbetat fram kontroversiella strategier. Inte för att ta itu med problemet med gränslösa män – utan för hur kvinnliga kollegor ska hanteras för att minska risken för anklagelser, skriver Bloomberg.com. 30 höga chefer på Wall Street har intervjuats och reglerna som nu satts är hårda. Inga middagar med kvinnliga kollegor, sitt inte bredvid kvinnliga kollegor på flyg, boka hotellrum på skilda våningsplan och undvik möten en och en.
Kvinnorna kommer att bli än mer isolerade öar, i det mansdominerade landskap som är finansbranschen. Männen förstärker på så sätt sina positioner, medan kvinnorna blir kastlösa.
Man brukar säga att ett företags kultur sitter i väggarna. De gör den inte. Maktstrukturer och mönster skapas av personer på ledande positioner, och förmedlas vidare till nyrekryterade. Det finns verktyg för att bryta mönstret. Kvotering är ett av dem, men även den inkvoterade tvingas anpassa sig eller stångas hårt mot kulturen som råder.
Sara Danius föreslog en annan, bättre, lösning när hon lämnade. Den enda lösning som faktiskt gör skillnad.
– Min uppfattning är att Akademiens alla ledamöter borde avgå.