Sextrakasserande bankchef belönas – kvinnorna får gå
Metoo-skandalen på Handelsbanken som ingen bryr sig om
Skandalen, som Dagens Industri avslöjat, tystades ner i ett halvår.
Den manliga bankchefen som sextrakasserat fick vara kvar.
I stället omplacerade man – kvinnorna.
Ett år efter metoo behandlas männen som offer.
I januari 2018, mitt under brinnande metoo-revolt, kallade finansmarknadsminister Per Bolund till ett stormöte.
26 chefer från storbanker och finansbolag samlades.
Stämningen var allvarlig.
Bankcheferna intygade att de tog sextrakasserier på allvar.
De hade ju policys. Rutiner.
Men ungefär vid samma tid briserade en metoo-skandal på Handelsbankens investmentbank; det kom fram internt att en toppchef hade utsatt kvinnliga assistenter för grova sexkränkningar.
Policys. Rutiner. Som slängdes överbord.
Banken tystade i stället ner händelsen.
Chefen fick vara kvar med sin miljonlön.
Det enda som hände var att man flyttade på – kvinnorna.
Först nu, över ett halvår senare, efter att Dagens industri rapporterat idogt i över en vecka om skandalen har Handelsbankens VD Anders Bouvin motvilligt uttalat sig om att man måste komma till rätta med ”en kultur av kränkande behandling” på banken.
– Det är otroligt sorgligt att vi inte kommit längre. Det är ett klassiskt sätt att lägga skulden på dem som blivit illa behandlade, säger Louise Thilander som är chef för Swedbank.se, om att det var kvinnorna som fick flytta på sig och inte mannen.
Louise Thilander drog tillsammans med Hilma Björk, kundanalytiker på Folksam, igång metoo-uppropen inom bank-, finans- och försäkringsbranschen, #inteminskuld och #påvåravillkor, som undertecknades av 300 kvinnor.
Idag är det inte så mycket aktivitet i deras Facebookgrupp.
Precis som i andra yrkesgrupper, där rasande kvinnor samlades under hashtaggar som #taggarnautåt (florister) och #nustickerdettill (vården), har engagemanget svalnat.
Medierna låter snarare de utpekade männen gråta ut.
I Dagens Industri berättar anonyma källor om en aggressiv stämning på investmentbankens handlargolv som snarast påminner om Scorsese-filmen ”Wolf of Wall street”: maktmän som går runt med baseballträ och slår sönder datorskärmar
Avslöjandet om toppchefen på Handelsbanken har gått ganska obemärkt förbi alla som inte läser näringslivsbilagan. Inga ramaskrin från låntagarna. De rika private banking-kunderna håller hårt i sina platinakort.
– Metoo slog aldrig igenom i finansbranschen, säger Cornelia Gustafzon, finansstrateg och en av de få kvinnor i branschen som vågat tala öppet om sexismen.
I mobilen har hon filmer från tidigare arbetsplatser, på fulla mellanchefer som juckar mot medarbetare på firmafesten.
Hon berättar om denna skamlösa värld där mäktiga män håller sig kvar i chefstoppen genom gentjänster, favörer och ”lull-lull” i form av dyra jaktresor, golftävlingar med strippklubbbesök på schemat, snittar, drinkbord, helrör, kokain…
En finansman som bjuder med sina kunder på lyxyacht med eskorttjejer. Rådgivaren som skryter om hur han sätter på en änka som vill se över sin ekonomi. Bankanställda som inte vill förlora sina förmåner och därför upprätthåller tystnadskulturen.
I Dagens Industri berättar anonyma källor om en aggressiv stämning på investmentbankens handlargolv som snarast påminner om Scorsese-filmen ”Wolf of Wall street”: maktmän som går runt med baseballträ och slår sönder datorskärmar. På måndagsmötet får unga killar frågor om de fått ligga i helgen.
Som kvinna kan man välja att vara en moraltant, eller acceptera att det finns en viss jargong, säger Cornelia Gustafzon.
– Rådet jag brukar ge till kvinnor i branschen är: stå på dig. Men om de försöker bli av med dig, sälj dig dyrt. Se till att få med dig så mycket pengar som möjligt när de köper ut dig. För det är kvinnan som protesterar som åker, inte han.
De mediemän som pekades ut i metoo fick lämna sina jobb. ”Kulturprofilen” kommer knappast kunna verka i kulturkretsar mer.
Finanssnubbarna går bara vidare till nya toppjobb.
Efter att händelsen på Handelsbanken rullats upp har det kommit fram att det redan 2015 förekom trakasserier. Bankchefen som pekades ut den gången belönades året därpå med löneförhöjning, till 8 miljoner kronor.