Rätt stoppa nya oljehål
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-16
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
”De långsiktiga konsekvenserna av förstörd natur och kollapsade ekosystem måste hanteras politiskt”
Det är en god idé av EU:s energikommissionär Günther Oettinger att vilja stoppa all ny djuphavsborrad oljeutvinning tills förhållandena kring katastrofen i Mexikanska golfen är ordentligt utredd.
Oettinger borde egentligen inte ha någon särskilt svår uppgift framför sig med att övertala medlemsländernas och andra berörda länders regeringar om ett sådant stopp. Han har såväl politiska och moraliska som ekonomiska och näringsmässiga argument på sin sida.
Nya övervägningar
Om något talar väl ”Deepwater Horizons” förlisning i april för nya övervägningar kring tillståndsgivning och krav på oljeföretagens utrustning, teknologi och finansiella resurser för att klara påfrestningarna i samband med eventuella olyckor.
Och inte bara det. Det finns all anledning att på nytt tänka igenom det politiska ansvaret. Barack Obama och den amerikanska regeringen är nu mitt uppe i en process för att förlänga det moratorium som infördes efter olyckan i april. Men dessförinnan var det administrationens ambition att lätta något på de gällande reglerna kring den kustnära djuphavsborrningen.
Oljebolagens ansvar
Det direkta ansvaret för tragedier som den som nu utspelas i Mexikanska golfen och längs USA:s södra stränder är självfallet det olje- eller gasutvinnade bolagets. Men de långsiktigt mänskliga, miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av förstörd natur och kollapsade ekosystem måste hanteras politiskt. Det går inte att undvika.
Skyhög slutnota
BP beräknar sina kostnader hittills för sanering och annat till mellan 25 och 30 miljarder kronor. Slutnotan blir skyhögt större och den totala kostnaden för katastrofen kan knappast överblickas. Den nya hättan som ska minska det läckande oljeflödet tycks nu ha hamnat på plats. Motsvarande omkring 60 000 fat råolja uppges därmed kunna samlas in per dag. Huruvida ytterligare mängder fortsätter att strömma rakt ut i havet ska vara osagt. Häromdagen meddelade en amerikansk miljöorganisation att ett unikt häckningsområde för sjöfåglar vid Louisianas kust är helt förstört.
Det måste givetvis göras allt för att förhindra en liknande europeisk förödelse. En tids eftertanke, som ett tillfälligt stopp för nya borrhål i Östersjön, Nordatlanten och Svarta havet kan ge, är det minsta som kan göras.
KA