Direktörerna ställer till det för Reinfeldt

Just nu står Urban Bäckström inte högt i kurs i det moderata partikansliet

Svenskt Näringsliv har hoppat av samtalen om en jobbpakt med regeringen och facket. Det är naturligtvis ett stort streck i räkningen för Anders Borg och Fredrik Reinfeldt.

Inte minst för statsministern har det kostat på att erkänna att till och med en politiker med landsfadersambitioner i bland måste tala med representanter för intressen i samhället.

Dessutom går ju Anders Borg miste om ett fototillfälle tillsammans med Urban Bäckström och Karl-Petter Thorwaldsson. Det är trots allt en bild Borg säkert tänkt använda i valrörelsen.

Nu ser det inte ut att bli något av någonting av det där.

Bäckströms aktier faller

Bäckströms aktier står nog inte högt i kurs på finansdepartementet eller det moderata partikansliet just nu.

Ändå är det varken Reinfeldt eller Borg som är de största förlorarna när samtalen om en stor samhällsuppgörelse om ungdomsarbetslösheten går i stöpet.

I första hand är det i stället de över 130 000 arbetslösa ungdomarna. I verkligheten skulle ett avtal om ungdomspraktikplatser mellan näringslivet och facket ha skapat ett begränsat antal jobb. Men några nya arbetsplatser hade det nog blivit.

Det skulle också ha varit en signal om att ungdomsarbetslösheten verkligen är ett gemensamt problem för hela samhället, snarare än ett slagträ i små partiers försök att profilera sig.

Alla är förlorare

Men dessutom måste nog alla svenskar räknas till förlorarna. Sverige är ett litet land, och även om det låter pretentiöst måste man kunna säga att vi ofta varit som mest framgångsrika när vi samarbetat.

Jobbpakten signalerade att den insikten till sist var på väg att nå ända in till regeringen. Nu drar Urban Bäckström och hans Svenskt Näringsliv undan mattan för både regeringen och försöken att bygga ett nytt svenskt samförstånd.

Det är ett tungt ansvar direktörerna tar på sig.

Följ ämnen i artikeln