Borg går på gatan som en vanlig man

Svallvågorna från eurokrisen sköljer inte bara över IMF-möten och världens börser. Också i den svenska riksdagen skvalpar det.

Vänsterpartiet begärde i går en särskild debatt om krisen för euron. Partiets talesman, Jonas Sjöstedt, skriver i ett pressmeddelande att Vänsterpartiet anser att krisen är ”mycket riskabel”.

På den punkten skulle ingen säga emot honom. Inte heller när han vill att det svenska folkomröstningsresultatet ska respekteras, även om det finns olika ­tolkningar av vad det betyder.

Hur det är med Sjöstedts övriga synpunkter är svårare att säga. Han borde naturligtvis få stöd för tanken på strängare regler för finansiell spekulation. Men den svenska regeringen är i dag en av bara tre i Europa som motsätter sig skatt på finansiella transaktioner, så på den punkten får Sjöstedt räkna med mothugg.

Osäkrare är vad riksdagen kommer att säga om reformer av den grekiska ekonomin, möjligheten för ett land att lämna valutaunionen eller vem som ska betala förlusterna i tyska och franska banker.

I värsta fall är dessa saker avgjorda när talmannen hittar tid i kalendern.

Ändå finns det anledning att välkomna Vänsterpartiets begäran. Den skulle nämligen innebära att Anders Borg för en dag tvingades lämna den upphöjda roll som allvetande expert han tilldelats av svenska medier.

Precis som statsministern kommer vår finansminister ständigt undan med att kommentera verkligheten, utan att förklara vad han gör för att förändra den.

Borg behöver inte – som Fantomen – gå på stadens gator som en vanlig man. Men i riksdagen måste han i alla fall – likt ett vanligt statsråd – kunna besvara frågor om den politik regeringen faktiskt för.

Följ ämnen i artikeln