Hägglund försvarar den sjuka vården

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

27 Januari 2009. Det är dags att socialminister Göran Hägglund får stå till svars för sin sjukvårdspolitik: Häften av landets vårdplatser har försvunnit. Patienter får vänta i månader på vård. På sjukhusen råder ­ofta kaos. Patienter får sova i korridorer och i tvättrum innan de åker ut igen. Gipset hinner knappt torka förrän de skickas hem för att klara sig själva.

I dag klockan 09.30 börjar riksdagens socialutskott en utfrågning om vården. Hur ska den sjuka vård som beskrivits i Aftonbladet under den senaste veckan försvaras?

Väntat i över tre månader

90 000 svenskar har väntat på vård i mer än tre månader trots att vårdgarantin lovar vård inom den tiden.

I en intervju säger Göran Hägglund att sjukvården inte kommer att få mer pengar. ”Det handlar inte om pengar, det handlar om inställning”, menar han.

För den som ska opereras kan väntetiden bli både smärtsam och ångestfylld. Men det kanske också handlar om inställning?

En del operationer ställs till och med in och hela vårdavdelningar stängs, men Göran Hägglund vill inte skjuta till pengar trots att landstingens ekonomi stadigt försämras. När arbetslösheten nu stiger minskar landstingens skatteintäkter.

Vården försämras, köerna växer och för den som är sjuk ökar oron och osäkerheten.

När landstinget måste spara får sjukvårdspersonalen sluta. 4?000 vård­jobb kommer att försvinna under de närmaste åren. Det är klart att vården blir ännu sämre när många av de händer som skulle lyfta, vända och trösta är borta.

Välj ett annat sjukhus

Men är patienten inte nöjd kan hon alltid välja ett annat sjukhus. Göran Hägglund säger att han vill förbättra den information som gör att vi kan välja en annan vårdinrättning. Han vill förenkla vårdvalet och det är väl bra om han kan bringa någon klarhet i hur man hittar rätt i sjukvårdsdjungeln. Sjukvårdens bokningsansvariga har knappast insett poängen med internet.

Men vad ska man välja? Vilka är då alternativen när det närmaste sjukhuset går på knä?

Alternativet: Köpa försäkring

Vi kan ta ett exempel från en närakut i Stockholm en söndag ­eftermiddag. Väntrummet är fullt av patienter, bakterier och irritation. På en stol mitt i vimlet sitter en förskoleflicka med urinvägsinfektion. Hon har väntat i ett par timmar och nu har hon jätteont. Mamman sitter bredvid och försöker trösta.

Om hon i stället hade köpt en försäkring för drygt tre och ett halvt tusen om året, då hade flickan varit välkommen till den privata barnakuten på Martinasjukhuset. Där hade väntetiden varit en helt annan.

Det är sådana alternativ Göran Hägglund erbjuder. Bättre vård för de som har råd.

EF

Följ ämnen i artikeln