Sverige vill att hbtqi-personer visar skam

Annars skickas de till döden

Sverige fortsätter att neka asyl till hbtqi-personer som riskerar att torteras, förföljas eller dödas.

Föreställ dig att du måste fly för att du attraheras av eller älskar fel person. Du söker asyl i Sverige och väl här ska du bevisa din sexuella läggning för myndigheterna.

Du förklarar så gott du kan. Men de tycker inte du är trovärdig.

Du får höra att du visar för lite känslor inför din sexualitet. Du visar ju ingen skam eller skuld över den du är.

Så du nekas asyl och tvingas återvända till ditt hemland.

”Trodde inte mig”

Det är verkligheten för Isaq Luzige. Han flydde till Sverige när han blev påkommen med att ha sex med sin pojkvän i Uganda.

Migrationsdomstolen i Sverige har avslagit hans asylansökan. De anser inte att han visat sig vara tillräckligt trovärdig och reflekterande i berättelsen om sin sexualitet.

– De trodde inte på mig för att jag inte framställde mig själv som de ville, säger Luzige till Sveriges Radio.

Visa skam

Aino Gröndahl är asylrättsjurist på RFSL. Hon har gått igenom över 3300 liknande domar och beslut. Hon är kritisk till de krav som Migrationsverket ställer på att hbtqi-personer ska ha genomgått en ”inre process”.

Ofta krävs det att den asylsökande ska uppvisa skam för att stärka sina bevis, menar hon.

– Detta strider mot bland annat EU-rätten och UNHCR:s riktlinjer och även Migrationsverkets egna rättsliga ställningstagande som slår fast att det inte finns några rätt eller fel svar på frågorna, säger Gröndahl till tidningen QX.

Hon hävdar att de hbtqi-människor som söker asyl och har rätt till skydd, istället utvisas till länder där de riskerar att förföljas, torteras eller avrättas.

Davita Nassuna kom till Sverige 2022. Även hon flydde från Uganda där hon suttit fängslad för sin sexualitet. Hon är gift med en svensk kvinna, men har nu fått ett utvisningsbeslut till Uganda. Ett land med några av världens mest hbtqi-fientliga lagar.

”Rättsskandal”

Allt detta sker i Sverige. Vi som ska vara ett av de mest öppna och toleranta länderna i världen.

– Det är en rättsskandal som pågår i det tysta, bakom tystnadsplikt och sekretess. En skam för ett land som gör anspråk på att vara en rättsstat, säger Aino Gröndahl.

I måndags inleddes Stockholm Pride 2024. Regnbågsflaggan vajar i huvudstaden. En vecka av fest för att fira och hylla människors lika värde.

Men inte för alla. Isaq Luzige gömmer sig.

– Om jag återvänder till Uganda åker jag till döden.

Året är 2024. Sverige skickar människor för att möta döden.

Brottet? Att de vill få vara sig själva.

Följ ämnen i artikeln