Reinfeldt saknar inte tryggheten

bättre förr Den svenska tryggheten är ett minne blott. 2005 hade endast ett annat land inom OECD en mer generös a-kassa än Sverige. I dag är arbetslöshetsförsäkringen sämre än genomsnittet. Endast en av åtta får i dag 80 procent av den tidigare lönen.

22 maj 2012. A-kassan

Den svenska tryggheten är en myt, eller ett minne från en annan tid. Det har inte varit någon hemlighet på länge. Ändå fortsätter regeringen, som om besparingarna på välfärden egentligen handlade om en guldkant vi svenskar i vår naivitet vant oss vid.

I bland måste det uppenbara sägas ännu en gång.

Nu visar en utredningsrapport som Svenska Dagbladet refererar hur svenska socialförsäkringen försämrats jämfört med situationen i andra länder. Och mest har arbetslöshetsförsäkringen fått förfalla. År 2005 hade bara ett annat land inom OECD en mer generös a-kassa än Sverige. I dag är vår arbetslöshetsförsäkring sämre än genomsnittet, och det beror inte på att omvärlden blivit tryggare.

Bara var åttonde arbetslös får i dag en ersättning på 80 procent av den tidigare lönen. Resultatet blir att de som kan köper privata tilläggsförsäkringar.

– Det tycker jag i grunden är en bra utveckling, sa Fredrik Reinfeldt i SVT:s partiledardebatt för några veckor sedan.

Så kan statsministern förstås tycka, men det är inte den svenska modell han brukar hylla. Och det leder i alla fall till två problem.

Hotar en viktig grundsten

För det första kommer ett system med en dålig offentlig grundtrygghet och privata tilläggsförsäkringar att skapa ännu större orättvisor. Just de som bäst behöver en försäkring – därför att de har en historia av arbetslöshet eller därför att de arbetar i en osäker bransch – kommer att ha svårast att skaffa den.

För det andra hotar den utveckling statsministern vill se som sagt en grundsten i välfärdsbygget.

Alla betalar för trygghetssystemen, därför måste de också ge något till alla. När allt fler måste betala sin egen försäkring kommer de självfallet också att fråga varför de ska betala skatt?

Enligt en av rapportens författare, Joakim Palme, befinner sig Sverige nu vid en brytpunkt.

Inte bara ett vackert arv

Att a-kassan har funnits som en fungerande omställningsförsäkring är en av förklaringarna till att löntagarna och deras organisationer accep­terat strukturförändringar på arbetsmarknaden.

I Sverige har branscher och företag kunnat växa och försvinna, utan ockupationer, strejker eller våldsamma protester.

Utan ett fungerande skyddsnät kommer facken att tvingas till en annan handlingslinje, i Sverige som i andra länder.

Det borde ingen vara intresserad av.

Tanken om ett trygghetssystem som ska omfatta alla är nämligen inte bara ett vackert arv från folkhemmet. Den generella välfärdspolitiken är framför allt en riktigt bra idé, och mer modern än någonsin.

Följ ämnen i artikeln