Högre lön är viktigare än att vara tilltalande

Vad skulle du göra – om du inte var rädd?

Shery Sandberg, vd för Facebook, har skrivit ett feministiskt manifest i sin bok ”Lean in”.

34 sjuksköterskor sa nyligen upp sig från Barnintensiven i Lund i protest mot sämre arbets- och lönevillkor. Detta fick lokalpolitikerna Eric Hammarbro och Ulla Stålberg att ta till Facebook.

Sjuksköterskorna överskattar sin egen roll, tyckte Hammarbro.

Ja, man väljer själv och man ansvarar knappast för liv och död, menade Stålberg.

Budskapet till sjuksköterskorna var tydligt: vilka tror ni att ni är?

Vad skulle du göra om du inte var rädd? frågar Sheryl Sandberg i sin nya bok ”Lean in”. Sandberg är vd i Facebook och en av ytterst få kvinnor som har nått toppen inom det amerikanska näringslivet. Hon har nu skrivit ett feministiskt manifest som omedelbart tagit sig in på New York Times bästsäljarlista. Boken handlar om att oavsett vad Beyoncé sjunger så är det män som styr världen.

Så gott som alla inser att kvinnor inte har gjort några framsteg de senaste tio åren, vare sig i näringslivet eller i den politiska förvaltningen, menar Sandberg. Hon skriver att det här är frågor för hela samhället och hela ekonomin.

I Sverige brukar vi tro att vi är bättre. Att vi inte riktigt behöver den här typen av diskussioner. In Sweden we have the pappaledighet, the jämställdhet and the norrländska älvar. Eller hur?

Den moderne svenske mannen är feminist, deklarerar den statligt finansierade organisationen Visit Sweden. De vill att vi ska föreställa oss den svenske mannen ungefär som Alexander Skarsgård med ett barn på varje arm.

Hade de däremot hävdat en vit direktör som spelar golf, inte läser böcker, är ointresserad av samhällsdebatten och bara umgås med folk som är som han, då hade Visit Sweden nog lockat färre besökare.

Men när det gäller det svenska näringslivet är den bilden närmare sanningen.

De länder som är bäst på att få in kvinnor på chefspositioner är i nedåtgående ordning:

Ryssland, Botswana, Thailand, Filippinerna, Georgien, Italien, Hong Kong, Turkiet, Polen, Malaysia, Nya Zeeland, Sydafrika och Finland. Vill man hitta Sverige måste man scrolla hela vägen ner till 25:e plats.

Efter att den svenska självbilden återhämtat sig från att vi på detta område alltså är mindre moderna än både katoliker (Polen! Italien!) och muslimer (Turkiet! Malaysia!) inställer sig tre frågor.

För det första: vad beror det på?

För det andra: varför finns det nästan ingen forskning?

För det tredje: hur mycket kostar det svenska näringslivets gubbvälde i termer av mindre tillväxt och färre jobb?

Vi vet från internationella studier att företag med fler kvinnor på chefspositioner går bättre på börsen, att högre andel kvinnor i styrelsen sammanfaller med högre avkastning på kapital och att bara en kvinna i styrelsen verkar leda till 20 procents mindre risk för vad en brittisk studie benämner som kollaps.

Dessutom handlar det förstås inte bara om styrelserna. De dåliga svenska siffrorna gäller kvinnor på alla ledande chefspositioner. Var finns de svenska företag och företagsledare som inser detta? Var finns de goda exemplen? Kom ut från golfbilarna och prata med oss!

Kvinnor och ledarskap är komplicerad materia. Attityderna sitter djupt. Vare sig det handlar om att starta ett sjuksköterskeuppror om högre lön eller anmäla sitt intresse för att bli befordrad.

Du måste vara omtyckt. Det är ditt ansvar att vara omtyckt. Om du bara jobbar hårt kommer du bli sedd och få högre lön. Det är ditt ansvar att alla trivs. Du måste vara perfekt. Om du får kritik betyder det att du är en dålig person. Konflikt är farligt och du måste vara vän med alla på jobbet.

Ovanstående är de budskap som samhället matar kvinnor med, menar Sheryl Sandberg. Detta skapar flickor som är duktiga på att sitta still i klassrummet, svara rätt på frågor, läsa läxor och ta ansvar för andra. Kvinnor har också bättre betyg, är bättre utbildade och får bättre resultat på IQ-tester än män. Problemet är vad som händer sedan.

Precis de egenskaper som hjälper kvinnor inom utbildningssystemet stoppar nämligen vår löneutveckling och våra karriärer, menar Sandberg.

Du kommer inte att bli sedd och få högre lön bara för att du jobbar hårt. Ingen kommer att befordra dig för att du sitter still och kan alla svar. Konflikt är inte farligt. Du måste inte vara omtyckt av alla och du måste definitivt inte kunna något perfekt för att säga ja till att göra det.

En ung man som har tagit examen och får sitt första jobb blir glad. Sedan förhandlar han om lönen. En ung kvinna blir tacksam för att hon har fått ett jobb och oroar sig för om hon ska klara av det . Detta leder till löneskillnader på flera tusen kronor mellan män och kvinnor redan från början. År innan föräldraledigheter och vab-dagar.

Kvinnor brukar känna sig hemligt sårade för att chefen inte ser hur hårt de jobbar. Men om vi aldrig talar om det för honom: hur ska han då veta? Men vi vill inte framhäva oss själva. Vi vill inte vara jobbiga. En kvinnas främsta uppgift är att vara tilltalande. Chefen skulle ju kunna säga nej till vad vi ber om eller bli sur och det skulle betyda att vårt liv var över. Vi skulle officiellt ha överskattat vår roll. Precis som sjuksköterskorna i Lund fick höra.

Vad vi är värda bestäms av våra överordnade.

Undersökningar visar att män inte tänker på det sättet. Män brukar ha en bild av vad de är värda och om chefen inte köper den, då har chefen fel.

Kvinnor tar det däremot personligt. Varje dag prioriterar kvinnor att vara tilltalande framför att ställa krav.

Men är det verkligen så jäkla viktigt att vara tilltalande? undrar Sandberg. Och framför allt: är det vad vi vill lära ut till våra döttrar?

"Vad skulle du göra om du inte var rädd?"

Följ ämnen i artikeln