Jan Björklund driver lotteri

Som ett lotteri Jan Björklund fortsätter skapa oreda i skolan, så lite tur får man allt ha för att hitta rätt bland alla hans utbildningssatsningar.

Menar Jan Björklund att skolan är ett lotteri?

I gårdagens sommartal försökte Folkpartiledaren skoja till det. Han drev med Socialdemokraternas syn på vinster i välfärden.

– Pröva att ordna ett lotteri utan­ vinstlotter och se hur det går. ”Kom och köp, garanterad nitlott.”

Nej, det var inte ens kul.

Fortsätter skapa oreda

Men vänd på hans resonemang. Är det vinster och nitlotter det handlar om? Är det så han tänker när vissa elever får gå på Lundsberg medan andra hamnar på JB?  (Eller det som var JB innan det gick i konkurs.)

Är det så han tänker när vissa elever kan gå vidare till högskolan medan andra aldrig får behörighet?

Är det tur det handlar om?

I vilket fall fortsätter Jan Björklund att skapa oreda i skolan, så lite tur får man allt ha för att hitta rätt bland alla hans ­utbildningssatsningar. I går upprepade han förslaget från Almedalen om en massiv satsning på lärlingar. Han hänvisade­ till andra länder och menade att alla inte alls behöver gå i gymnasiet.

Mer utbildning

Resonemanget var ju inte nytt. Jan Björklund har redan infört yrkesutbildningar utan teoretisk tyngd. Intresset för yrkes­programmen har varit måttligt. Många ungdomar är rädda för att låsa sig vid ett enda yrke, den som blir pappersarbetare kan till exempel få svårt att hitta jobb när pappersbruken lägger ner.

Dessutom vill den moderna industrin ha välutbildad arbetskraft. Det behövs mer utbildning, inte mindre, säger Tobias Eriksson på Teknikföretagen till Dagens Nyheter.

Och även Jan Björklund tvingas nu inse att industrin inte­ är en avstjälpningsplats för skoltrötta elever. Industrin är high tech och kräver avancerade­ kunskaper i både engelska och matte.

Svårt att hänga med

Så även om han inte nämnde det i sommartalet i går, så kommer Jan Björklund att presentera ännu en utbildningssatsning i dag. Det blir en utredning om hur yrkesprogrammen kan bli mer teoretiska. Det är som sagt svårt att hänga med i alla utbildningspolitiska turer.

Jan Björklund brukar skryta om att han genomför de största skolreformerna sedan 1800-talet. Många är de i alla fall, som lotterna i ett tombolastånd.

Och för de ungdomar som ska välja utbildning gäller det att ha tur. Så långt har Jan Björklund rätt.

Följ ämnen i artikeln