Kråkor och råttor på överfulla sopstationer
Nu får det faktiskt vara slut på sopsnusket.
Här har vanliga människor tappert sorterat burkar, flaskor, plast, papper och kartong.
I över 25 år har de släpat sitt skräp till återvinningsstationer långt borta, ja en del har haft så långt till återvinningen att de tvingats ta soporna i bilen.
Men trots allt besvär har människor ändå fortsatt att sopsortera. För att de brytt sig om miljön. För att de velat göra en insats.
Sopor i travar
På återvinningsstationerna har de mötts av överfulla kärl, travade sopor, kråkor och råttor. Det är imponerande att folk trots allt har fortsatt med sitt idoga miljöarbete.
Egentligen är det återvinningsbranschen som har ansvar för en ordnad insamling av återvinningssopor och tanken är enkel. Om till exempel förpackningsindustrin tvingas ta ansvar för alla gamla förpackningar kommer de att göra mer miljövänliga lösningar i framtiden. Det kallas för producentansvar, men frågan är om producenterna verkligen tar sitt ansvar.
Onödiga förpackningar
När regeringen nu vill förenkla sopsorteringen för vanligt folk vrålar återvinningsbranschen nej. När miljöminister Karolina Skog vill införa hushållsnära återvinningsstationer protesterar producenterna. Branschorganisationen Förpacknings- och tidningsinsamlingen skriver till och med upprört till Stefan Löfven om kostnader på över nio miljarder.
Om branschen nu tycker att sopinsamlingen blir dyr kan den väl bara sluta att tillverka onödiga förpackningar. Det är inte rimligt att tvinga människor gå långa sträckor till överfulla sopstationer.
Nu är det producenterna av alla skräpförpackningar som får ta sitt ansvar. Människor behöver fler sopstationer och färre onödiga förpackningar.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.