Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

SVT:s interna problem är ett hot mot Sverige

Public service lever inte upp till sitt samhällsansvar

Det blåser höstvindar både externt och internt på Sveriges Television.

Kritiken mot SVT och SR kommer nu från olika håll. Nyligen meddelade Moderaterna att partiet ansluter sig till Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas linje att public service uppdrag bör bantas. Den nya högeralliansens hållning är att skala ned utbudet av sport och underhållning och satsa mer på fakta och nyheter.
I går kom också ett larm från anställda på SVT Nyheter. Facktidningen Journalisten har gjort ett reportage från tv-huset i Stockholm och pratat med medarbetare som vittnar om stora problem med arbetsmiljön, cheferna och den journalistiska inriktningen.

Lokaljournalistiken hålls kort

Även public service-uppdraget är i fara, menar medarbetare.

Antalet lokaljournalister har blivit färre, inslagen kortare och ledningen verkar mest intresserad av att apa efter kommersiella mediehus som Aftonbladet.

Allt fler undrar vart SVT Nyheter är på väg.

Anders Holmberg är programledare för SVT:s fördjupande nyhetsmagasin Agenda. Han uttrycker stark kritik mot den omorganisering som skedde på SVT Nyheter 2017, då man flyttade stora resurser från broadcast – tv-produktionen – till onlineredaktionen.

I dag ska de lokala nyhetsreportrarna främst fokusera på att producera korta inslag till SVT:s webb. Anders Holmberg menar att det har skadat public service grunduppdrag.
– Det är ingen hemlighet att vi har mindre reporterresurser idag vilket betyder färre människor som är ute i verkligheten och skildrar hur Sverige ser ut, säger Agenda-programledaren till Journalisten.

Tidningsdöd och kommunkris

SVT:s utveckling sker i en tid när den redaktionella närvaron i landets kommuner drastiskt minskar. I 75 kommuner finns ingen redaktion och 35 kommuner saknar numera helt redaktionell närvaro, enligt Institutet för mediestudiers årsbok 2018.

Samtidigt som tidningsdöden sprider sig har vi en politisk klyfta som ökar mellan stad och land. I glesbygden växer missnöjet mot dålig samhällsservice och höga skatter, och i storstäderna motsätter sig rika kommuner att bidra till ökad utjämning.
Den oberoende journalistiken – som brukar kallas den tredje statsmakten – är en grundbult i det demokratiska samhället. Men branschen går igenom en svår strukturomvandling från papper till digitalisering. Google, Facebook och andra nättjänster suger upp annonsmarknaden. Journalister flyr yrket och journalistiken utarmas.

Public service har en särställning

Public service har till skillnad från övrig media inget krav på sig att gå med vinst. De har en särställning på medieområdet och därmed ett särskilt samhällsansvar. Tidningen Journalistens granskning pekar mot att SVT i dagsläget inte lyckas leva upp till det.

Det politiska hotet mot SVT och SR är en verklighet. Får M, KD och SD som de vill och kan bilda regering efter 2022 är det breda public service-utbudet helt klart i fara.

Lyssna på medarbetarna

SVT-direktörerna Jan Hellin och Helena Olsson skrev nyligen en debattartikel i Dagens Nyheter om att de saknar röster från vänster i debatten om public service framtid.
Här är en: lyssna på era kompetenta medarbetare. När de mår dåligt och upplever att de inte kan utföra sitt jobb är det inte en intern angelägenhet – det påverkar faktiskt hela Sverige.
Och då är det inte acceptabelt att SVT:s vd Hanna Stjärne säger till Aftonbladet via SVT:s presstjänst att hon är på semester och inte har tid att kommentera Journalistens granskning.