Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Det är tur att vi har visselblåsare

Uppdaterad 2017-08-04 | Publicerad 2017-01-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bild ur videon där en amerikansk helikopterbesättning mejar ner civila irakier på öppen gata i Bagdad 2007.

Med bara två dagar kvar på sin post fattade Barack Obama ett av sina mest kontroversiella beslut. Han benådar visselblåsaren Chelsea Manning. En hel del amerikanska politiker har rasat mot beslutet, de anser att Manning är en förrädare.
Men låt oss komma ihåg vad det faktiskt handlar om.

Manning arbetade som underrättelseanalytiker för USA 2009. Fyra år senare dömdes hon till 35 års fängelse för att ha läckt hemligstämplade uppgifter.
Dokumenten avslöjade bland annat amerikanska soldaters övergrepp mot civila irakier.

Ville ha total kontroll

USA beslutade att gå in i Irak utan stöd av FN och opinionen på hemmaplan dalade ganska snabbt. Bush-administrationen var mån om att framställa kriget som en befrielseoperation och ett modernt "kliniskt" krig. Civila offer ingick inte i den bilden.

Försvarsmakten ville ha total kontroll över den mediala rapporteringen och erbjöd journalister att åka med som inbäddade, det vill säga tillsammans med de amerikanska soldaterna. Trots att kriget var välbevakat var det svårt för journalister att få grepp om vad som verkligen skedde på marken.

Videon talade för något annat

Först 2010 fick omvärlden, tack vare visselblåsaren Manning, reda på att minst 60 procent av de 109 000 döda som USA:s militär registrerat i Irak, var civila. Det var betydligt fler än vad USA-administrationen tidigare hade uppgett.

Det mest skakande, i Mannings läckta material, var en video som visade hur amerikanska soldater vid ett tillfälle dödade tolv civila irakier på öppen gata i Bagdad, helt oprovocerat.

Två av dödsoffren var anställda av nyhetsbyrån Reuters och två av de som skadades vid attacken var barn.
Utan Chelsea Mannings läcka hade vi vetat ännu mindre om vad som faktiskt hände i Irak. Och då hade risken för nya övergrepp, på andra platser, antagligen varit större.