Vad händer när Alliansen dör?

Det är två veckor kvar till valet och det troliga är att Stefan ­Löfven snart är Sveriges statsminister.

Hur Socialdemokraternas partiordförande passar för ­ämbetet vet vi inte riktigt ännu.

Löfven tog motvilligt på sig rollen som S-ledare. Hans drivkraft verkar vara plikt och ­ansvar, snarare än visioner. Det är egenskaper som inte passar jättebra i en valrörelse, men möjligen bättre i rollen som statsminister.

Stefan Löfven är ingen Olof Palme – men har kanske ­potential att bli en ­Ingvar ­Carlsson.

Meningslös föreställning

I går frågades Stefan Löfven ut i SVT. Det var en i stort sett meningslös föreställning. ­Programledarna krävde besked i frågor som Löfven redan sagt att han inte tänker ge besked om före valet. Löfven fortsatte att inte ge besked. Det blev ganska tråkigt.

Lite intressant blev dock ­diskussionen när det handlade om regeringsfrågan. Stefan ­Löfven har konsekvent pekat ut Folkpartiet som möjlig samarbetspartner. Många har nog trott att det var en taktisk ­manöver för att undvika besvärande frågor om Vänster­partiet. Men lyssnar man noga på ­Löfven så verkar han genuint ­intresserad av att bryta dagens blockpolitik.

Hittills har en sådan diskussion effektivt dödats av Fredrik Reinfeldt, som lyckats sälja in sin berättelse om att Alliansen kommer att finnas kvar efter en valkatastrof.

Men med ett samlat väljarstöd på under 40 ­procent är det osannolikt att Alliansen över­lever någon längre tid, oavsett vad de fyra parti­ledarna lovar i valrörelsen.

Möjligheter kan öppnas

Alliansen har dominerat svensk politik i åtta år. Nu ­håller den på att dö. Frågan är vad som händer sen.

Hur länge sitter Jan Björklund kvar efter en valförlust? Och vad vill den utpekade efterträdaren Birgitta Ohlsson med Folkpartiet?

Kommer Annie Lööf att sitta kvar om Centerpartiet gör sitt sämsta val någonsin? Om inte – vad öppnar det för politiska möjligheter för Stefan Löfven?

Förändring behövs

Det bästa för landet vore en klar rödgrön majoritet i riksdagsvalet. Sverige behöver förändring.

Men Sverige behöver också komma ur den senaste tidens extrema politiska låsningar.

Stefan Löfvens ambition ­verkar vara att i grunden stöpa om dagens politiska landskap. Det är inget litet projekt.

En sak är i alla fall säker: ­Efter valet kan S-ledarens omvittnat goda förhandlingsförmåga komma väl till pass.

Följ ämnen i artikeln