Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Björklund kidnappar Palestinafrågan

”Sverige kunde lika gärna ha bett USA:s ambassadör representera oss”

På fel plats Jan Björklund missar aldrig ett tillfälle att kritisera palestinierna. Därför är han fel man på fel plats just nu.

Denna vecka besöker Jan Björklund (FP) Israel och Palestina. Det är fel man, på fel plats, vid fel tillfälle.

Han avlägger visserligen en visit hos den palestinske premiärministern Salam Fayyad men tyngdpunkten för besöket ligger i Israel.

Jan Björklund saknar sedan länge trovärdighet i förhållande till den ena av de två parterna i konflikten. Sverige kunde lika gärna ha bett USA:s ambassadör representera oss.

Björklund brukar i princip beskriva allt Israel gör som rätt och missar aldrig ett tillfälle att kritisera palestinierna.

Att Fredrik Reinfeldt väljer att skicka ner just Björklund blir en stark markering av Sveriges solidaritet med den nuvarande extrema israeliska högerregeringen.

Dessutom i ett känsligt läge.

Grannlandet Syrien faller samman. ­Regionen kan riskera att dras in i ett storkrig. Efter gårdagens bombattentat mot ­israeliska diplomater pekade premiär­minister Netanyahu omedelbart mot Iran.

I september lämnade Palestina in en ­ansökan om att få bli fullvärdiga medlemmar i Förenta nationerna, ett led i processen att erkännas som stat. Sedan dess har det diplomatiska spelet pågått.

Körde över diplomaterna

Jan Björklund har från början motsatt sig att Sverige ska stödja palestinierna.

I oktober röstade Sverige nej till att ­Palestina skulle få bli medlem i Unesco, FN:s organ för kultur, utbildning och forskning. Jan Björklund körde i praktiken över diplomaterna på UD.

Palestina blev invalda i Unesco med stor majoritet, bara 14 länder röstade emot. Sveriges agerande väckte förvåning och ilska.

Förra veckan meddelade de två stridande palestinska grupperna Fatah och ­Hamahs att de nu är beredda att bilda en samlingsregering och genomföra nyval. Palestina har i praktiken stått på gränsen till inbördeskrig. Därför är försoning och samarbete viktigt.

Israel lägger krokben

Ett demokratiskt val skulle ge Palestina en ny regering med internationell legitimitet. Det skulle kunna förbättra situationen i hela regionen.

Men Israel verkar inte vilja ha någon ­demokratisk motpart och lägger krokben så gott de kan.

Samtidigt bygger Israel olagliga bosättningar på ockuperad mark och kränker dagligen palestiniernas mänskliga rättigheter. Det är i första hand detta som hindrar fredsprocessen från att komma i gång.

Vad Jan Björklund säger på de hemliga överläggningarna med Israels premiär­minister Benjamin Netanyahu och de andra ministrarna får vi naturligtvis aldrig veta. Men om det är ungefär samma sak som han brukar säga kommer det ta lång tid att ­reparera Sveriges relationer i regionen. Har vi verkligen råd med det?

Följ ämnen i artikeln