Otrygghet blir norm – Lööf vill inte höra på

För tre år sedan beslutade riks­dagen att ändra reglerna så att det i dag bara krävs en arbets­givare för att kunna få f-skatt­sedel. Regeländringen har gett effekt och i fjol var det nästan 94 000 personer som sökte om att få f-skattsedel.

Antalet bolag utan några anställda har också blivit allt fler. Bakom detta pågår sannolikt en av de största förändringarna av hur svensk arbetsmarknad organiseras: arbetstagare tvingas bli egen­förtagare för att få arbeta kvar.

Efter regeringens reform har arbetsgivare tvingat anställda att bli egenföretagare, så att de betalar sin egen skatt och sociala avgifter. Det har bland ­annat SR:s granskande program ­Kaliber visat.

Arbetstagare som tvingas agera ­inhyrda egenföretagare ställs utanför arbetsmarknadslagstiftningens skydd. Som anställd f-skattare hamnar man i kläm i trygghetslagstiftningen, man hamnar utanför lönebildningen, man blir av med fackliga försäkringar och avtalspension. Fackförbunden fruktar att modellen används för lönedumpning.

Det här vill oppositionen se över. I en ­motion till skatteutskottet kräver Socialdemokraterna att regeringen utreder vad de ändrade reglerna har fått för effekter. Kravet viftas bort av näringsminister ­Annie Lööf (C):

– Jag är glad över att nyföretagandet har ökat i Sverige.

Det ska man förstås vara. Men det ­verkar dumt att blunda för att relationerna mellan arbetsmarknadens parter förändras och låta anställningsformen som vi känner den konstrueras om i tystnad. För en hel generation har vikariat, inhopp, projektanställningar, bemanningsföretag och andra otrygga anställningsförhållanden blivit norm på arbetsmarknaden.

Utanför Näringsdepartementets lokaler­ på Mäster Samuelsgatan växer en ny ­arbetsmarknad fram, utan trygga anställningar och lagstadgade villkor, med hjälp av f-skattsedlar.

Att Lööf inte ens vill utreda frågan är häpnadsväckande.

Följ ämnen i artikeln