Släpp partiet i FRA-frågan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”FRA betyder mycket för Sveriges säkerhet. Kaoset kring lagen om kabelspaning skadar landet.”

11 juni 2008 ”Det handlar om utrikesrelaterade företeelser av mer diffus art och är inte kopplat till individer”.

Så beskrev Fredrik Reinfeldt nyligen FRA:s verksamhet.

Formuleringen är svår att förstå. Aftonbladets ledarsida har fått ut ett antal handlingar från FRA, som beskriv­er hur personuppgifter ska hanteras. Dokumenten visar att myndigheten spanar på individer och har rutiner för att byta information om dem med andra länder.

Integritet krävs

Generaldirektören Ingvar Åkesson har också berättat för Rapport att FRA intresserar sig för personer i Sverige, när de har kontakter med organisationer utanför landet som bedöms som hot.

De föreskrifter och det etiska råd som FRA:s generaldirektör beslutat om visar på en vilja att reglera verksamheten bättre än tidigare.

Det räcker ändå inte. Nu krävs politiska beslut som garanterar integriteten och rättssäkerheten.

För att det ska fungera måste misstankarna om tidigare brist­er klaras ut.

Datainspektionen granskar tre anmälningar om felaktig hantering av personuppgift­er.

Dagens Eko berättade i juni att en anmälan handlar om hundratalet svenskar, som blivit registrerade på grund av sina affärskontakter med Ryssland under 1990-talet.

Rapport har publicerat ett internt FRA-dokument, som beskriver hur myndigheten söker bland lagrade trafikdata i efterhand och byter information med ”partner”.

Är dessa exempel toppen på ett isberg av persondata, som samlats in och lagrats utan tillräckligt lagstöd? Vilka uppgift­er har lämnats vidare till stat­er som USA? Vilka effekter har det fått för de berörda?

FRA betyder mycket för Sveriges säkerhet. Kaoset kring lag­en om kabelspaning skadar landet.

Granskning behövs

Därför borde Fredrik Reinfeldt undvika nya dimråder och partipolitisk retorik i kväll­ens tal. Statsministerns främsta ansvar är att återställa förtroendet för underrättelseverksamheten och se till att den fungerar rättssäkert framöver.

Advokatsamfundets Anne Ramberg har länge krävt en granskning av FRA. ”Jag har kontaktats av flera personer med insyn i denna verksamhet, alla indikerande att en sanningskommission borde inrättas”, skrev hon för en tid sedan.

Det är ett rimligt krav, som centerpartiet red­an skrivit under på. Datainspektionens tillsyn räcker inte, det behövs en granskning liknande den som Säkerhetstjänstkommissionen gjorde av IB och Säpo.

Släng partipolitiken

Punkten om en sanningskommission fanns ändå inte med i Mona Sahlins och Maria Wetterstrands utspel tidigare i veckan.

Förr eller senare kommer sanningen fram om FRA:s span­ing på privatpersoner, från det kalla kriget och framåt. Då kommer Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin att bedömas efter vad de gjorde år 2008.

Släng de partipolitiska talen och gör upp över blockgräns­en om en sanningskommission för att granska FRA:s övervakning av personer bosatta i Sverige.

ME