Danmark behöver värderingsskifte

Publicerad 2011-09-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ny dansk ledare Efter det danska valet står det klart att Helle Thorning-Schmidt blir landets första kvinnliga statsminister.

16 SEPTEMBER 2011. Danska valet

Det blev tio långa år av borgerlig regering i Danmark, då stora delar av politiken och det offentliga samtalet dikterades av högerextrema Dansk Folkeparti.

Det har förändrat Danmark och bilden av Danmark i hela världen.

I går var det slut.

I stället fick socialdemokraternas ­Helle Thorning-Schmidt väljarnas förtroende. Hon blir Danmarks första kvinnliga regeringschef.

I dag kommer statsministern Lars Løkke Rasmussen att gå till drottningen och lämna in sin avskedsansökan.

Lägsta siffrorna sedan 1903

Sedan väntar regeringsförhandlingar. Det troligaste är att Socialdemokraterna, Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre bildar en gemensam regering med det mer vänsterinriktade Enhedslistan som stödparti i Folketinget.

För Socialdemokraterna blev valresultatet något sämre än förra valet. För att hitta lägre siffror får man gå tillbaka till 1903.

Dansk Folkeparti minskar rejält. Det är första gången de inte går framåt i ett val sedan partiet bildades.

I förra veckans lokalval i Norge gick Dansk Folkepartis norska systerparti Fremskrittspartiet kraftigt bakåt. I Sverige har opinionsmätningar visat samma trend för Sverigedemokraterna.

Kanske är de nordiska högerextrema partierna på väg nedåt efter en lång ­period av framgång. Det vore i så fall mycket glädjande.

Den nya danska regeringen har stora utmaningar framför sig.

De måste få igång den ekonomiska tillväxten igen och skapa fler jobb. Det kommer att kräva både en expansiv finanspolitik och att människor arbetar längre.

Det är den nya regeringens första och viktigaste uppgift. Men den behöver även fundera över vilka värderingar som ska prägla Danmark.

Vänstern gick starkt framåt

Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti har gett beskedet att den ­nuvarande invandrings- och integrationspolitiken ligger fast.

Samtidigt gick både Radikale Venstre och Enhedslistan starkt framåt i valet. ­Båda partierna vill ha en mer mänsklig politik på dessa områden och båda kommer att ingå i regeringsunderlaget.

Den danska vänstern har varit starkt tillbakapressad i tio år. Den politiska ­debatten om skatter, utbildning, miljö, ­ekonomi eller invandring, har skett på ­regeringens villkor.

Det behövs ett värderingsskifte bort från den inpyrda borgerliga retoriken ­inom snart sagt alla politiska områden.

Maktskiftet är en bra början.