Blunda inte för tortyren, Löfven
Sedan januari 2017 sitter Sverige i FN:s säkerhetsråd. Nästa vecka ska rådet rösta om att förlänga mandatet för de fredsbevarande styrkorna i Västsahara, Afrikas sista koloni.
Bland andra Amnesty International kräver därför att FN nu tar sitt ansvar och gör något åt de omfattande brott mot mänskliga rättigheter som pågår.
Västsahara är sedan 1975 ockuperat av kungadömet Marocko och en stor del av befolkningen lever i flyktingläger i Algeriet.
Ockupationen är stenhård
Aftonbladet ledarsida träffade i går Brahim Dahane, 52, människorättsaktivist från Västsahara. Han är i Sverige för att möta riksdagsledamöter och berätta om situationen på de ockuperade områdena.
– Förr var mord och "försvinnanden" vanliga, i dag terroriserar myndigheterna människor mer subtilt. Man griper folk och håller illegala rättegångar, upprätthåller skenet. Men ockupationen är stenhård, säger Brahim Dahane.
Det finns i dag ett 70-tal politiska fångar från Västsahara i Marockos fängelser. Brahim Dahane har gripits flera gånger och åren 1987 till 1991 var han "försvunnen". Han blev kidnappad av polisen utan att hans anhöriga fick någon information om han levde eller var död.
Torterad
Marocko lät tortera honom och långa tider satt han med handbojor och ögonbindel i ett slutet rum.
– Det värsta var att man förlorar sin värdighet som människa, till slut började jag prata med mig själv, säger han.
I dag arbetar Brahim Dahane för att få fram information om andra som "försvunnit" och mördats i Marockos fängelser. 2009 tilldelades han Per Anger-priset, en utmärkelse instiftad av den svenska regeringen för att uppmärksamma viktiga humanitära insatser.
Strax därefter greps han igen.
Soldater 120 meter från varandra
Sedan 1991 pågår en bräcklig fredsprocess och soldater från Västsahara och Marocko stod fram till mars ungefär 120 meter från varandra. Så länge ockupationen av Västsahara fortsätter är risken för ett nytt krig i Västafrika uppenbar.
2012 beslutade Sveriges riksdag att Västsahara ska erkännas som stat, ett beslut regeringen sedan dess har förhalat. Men det vore ett misstag att försöka sopa ockupationen under mattan.
Sverige har en lång historia av att stå upp för folkrätt och mänskliga rättigheter, även mot mäktiga stater. Därför fick vi också flest röster av alla till FN:s säkerhetsråd.
Det är dags att leva upp till de förväntningarna.