Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Statsministerns besök - som en förskoleutflykt

Plånboken i centrum när valet närmar sig

Socialdemokraternas valbuss anländer till Gävle.

Ett statsministerbesök på en byggarbetsplats är en speciell syn. Västen i självlysande gult är obligatorisk. Hjälmen och skyddsskorna också. Lite som överårig förskolegrupp av politiska hantlangare, journalister och chefer.

Efter visst letande kunde lyckades våra värdar plocka fram både skor i rätt storlek och en väst som inte såg ut som ett tält på Magdalena Andersson.

Finansminister Mikael Damberg besöker en byggarbetsplats.

Jag har åkt med Socialdemokraternas kampanjbuss till Gävle den här morgonen. När bussen passerat Uppsala kommer finansminister Mikael Damberg och sätter sig bland journalisterna längst bak.

Han har lite skärpa i rösten. Efter valet kommer det att krävas en ordning som garanterar att regeringen får igenom sin budget.

– Det går inte att regera Sverige utan budgetuppgörelser, säger han till oss journalister.

I Gävle ska Magdalena Andersson och Mikael Damberg besöka en byggarbetsplats och presentera åtgärder för att komma åt gängens pengar.

– Vi siktar in oss på deras konton, kontanter och klockor, säger Magdalerna Andersson.

Det är sådant som politiker säger när det är valrörelse. Damberg tycker att den som aldrig tjänat en ärlig krona inte ska glida runt i en lyxbil.

I bussen cirklar samtalet mer kring ekonomin. Finansdepartementets siffror pekar mot lågkonjunktur nästa år. Riksbanken pratar om att höja räntan flera gånger under hösten och priserna på allt från el till kaffe skenar.

Det är sådant som människor funderar på i augusti 2022.

Enligt finansministern är elpriserna en av de frågor han möter oftast. Just därför pratar han gärna om hur de överskott som uppstått i systemet med elområden nu ska betalas tillbaka till hushåll och företag. Men han pratar också om garantipensionen som nu höjs och om A-kassan och sjukförsäkringen där Moderaterna vill spara.

– Många pensionärer har sagt till mig att jag tror det när jag ser det. Nu kan de se att pensionerna höjs.

En valrörelse byggd på klassiska plånboksfrågor? Ändå inte riktigt. Damberg är bekymrad över oppositionens sätt att resonera. För finansministern går kalkylen helt enkelt inte ihop.

Moderaternas besparingar på biståndet tycks utgöra en röd linje för Kristdemokraterna. Och när det gäller att klämma åt sjuka och arbetslösa har Jimmie Åkesson lovat att bli en tuff förhandlingsmotståndare. Men varken det eller behoven i till exempel försvaret stoppar Kristersson från att lova skattesänkningar.

Damberg talar om risken att alla får igenom sina utgifter, och ingen vill acceptera besparingar.

- Ofinansierade skattesänkningar kommer att bli dyrt, säger Damberg och talar om hur fort lånekostnaderna kan skena om räntorna stiger.

En valretorik som återkom när valmanifestet presenterades igår. Socialdemokrater älskar att prata om alla gånger man fått städa efter borgerliga regeringar. Men tecknen är onekligen lite oroande.

Under ministrarnas rundvandring på byggarbetsplatsen passar jag på att tala lite med facket. Till skillnad från den lite forcerade kampanjtruppen har de ju haft tid att prata med medlemmarna, och ja, många frågor handlar om ekonomin. Elpriser, dieselpriser och räntor oroar.

Byggnadsarbetarna vill förstås att facket ska förhandla fram kompensation i höstens förhandlingar.

Samtidigt stoppas byggen av de skenande priserna. Höstens avtalsrörelse blir en föreställning på slak lina.

En regering som inte behåller greppet om ekonomin, eller som inte kan få sin budget genom riksdagen, skulle snabbt göra situationen värre och räntorna ännu högre.

– Jag har ju ett track record. Vi presenterar budgetar som går ihop, säger Mikael Damberg.

Kanske är just det Socialdemokraternas starkaste kort i valrörelsen. Efter valet gäller det bara att hitta ett sätt att få förslagen genom riksdagen.


Mikael Damberg oroar sig för att en ny regering inte kommer att finansiera sina skattesänkningar och att det skulle betyda inflation och stigande räntor. Men hur har finansministern det för egen del. Kommer han att kunna få igenom sin budget om Magdalena Andersson sitter kvar som finansminister?

I chatten diskuterar Ingvar Persson bland annat regeringsfrågan och den ekonomiska politiken med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Jag kan bara hålla med.

  • Visst finns det stora problem att ta tag i för den nya regeringen som tillträder oavsett vilken det blir. Jag saknar dock debatten om att klassklyftorna bara ökar år för år. Tycker att det är ett stort samhällsproblem.

    Tommy
    26 aug 2022
  • Klockan närmar sig halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som har bidragit.

    Sista ordet går till Tommy.

  • Hej Ann-Marie.

    Det är säkert många som borde ta åt sig av din beskrivning av elakhet och lurendrejeri. Inte minst idag när vi vet att det fanns planer att mörda Annie Lööf under Almedalsveckan.

  • Är vi Sveriges medborgare berättigade till att ha en regering vald av oss eller får vi en regering med hat i sinnet och elakheter och lurendrejeri och hink och spade???? I så fall är det inte mitt Sverige! Oppositionen bete er som personer som kan och får sitta i riksdagen och bete er som folk ska! Ni kastar hat runt om kring er! Alla ska leva

    Ann-marie Andersson
    26 aug 2022