Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Åkesson hjälper M att sänka a-kassan

Sjuka ska jobba och arbetslösa ska till socialen, igen

Publicerad 2022-08-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristerssons människosyn blir tydlig i förslagen om neddragningar på sjuka och arbetslösa

Larmet var inte det första.

”Svårt cancersjuka kvinnor tvingas söka heltidsarbete” varnade sju läkare och en kurator vid onkologen på Karolinska på DN-debatt.

Året var 2009, och Moderaterna hade just skurit i a-kassan och sjukförsäkringen för att finansiera stora skattesänkningar.

Läkarna skrev: "Vi anser inte att det är rimligt att patienter med en kronisk cancersjukdom – med på sikt dålig prognos – ska tvingas arbeta trots att de i stort sett för jämnan har svåra symtom som smärtor, trötthet, psykiska reaktioner samt biverkningar av behandlingen."

Larmet var inte heller det sista.

Moderaternas så kallade "arbetslinje" stod på två ben. Det första var skattesänkningar, mest till de med höga inkomster. Det andra var sänkt ersättning till sjuka och arbetslösa och ett snabbspår till socialkontoret. Försäkringskassans regler "stramades upp" som det hette.

Nu går Moderaterna till val på precis samma sak igen. Och denna gång tar de hjälp av Jimmie Åkesson.

Politiken fick fasansfulla konsekvenser för de som drabbades.

Att bli arbetslös eller sjuk under Fredrik Reinfeldts regering kunde snabbt leda till att man fick flytta från sitt radhus eller lägenhet. Familjer splittrades och barn rycktes upp med rötterna. Läkare varnade för fler självmord i reformernas spår.

Inför valet 2006 togs "arbetslinjen" inte på så stort allvar i debatten trots att Moderaterna faktiskt berättade vad de tänkte göra. Deras käcka slagord "Det ska löna sig att arbeta" tapetserades över hela landet.

När politikens mörka baksida blev tydlig efter valet var det för sent.
Det vore oklokt av Sveriges löntagare att göra om samma misstag igen.

Vad är det då Moderaterna går till val på?

I sjukförsäkringen vill de återinföra stupstocken, alltså att man blir av med sin sjukpenning efter viss tid trots att man är för sjuk för att arbeta. Med Moderaternas politik ska färre få sjukpenning under kortare tid och med lägre ersättning.

Kvar återstår utförsäkring och kommunens socialtjänst.

Vad många inte vet är att detta i så fall innebär att man måste sälja allt man har. Äger man sin lägenhet får man flytta, har man ärvt något värdefullt ska det säljas och endast ett minimum får finnas kvar. Först då kan man få hjälp.

För a-kassan väntar mycket omfattande nedskärningar med en Ulf Kristersson-ledd regering.

I sin budget säger Moderaterna för det första nej till att permanenta den högre nivå på a-kassan som gällde under pandemin, som regeringen vill.
Dessutom vill de sänka nivån efter 100 dagar så att a-kassan faktiskt blir lägre än den varit tidigare. De vill minska antal dagar från 300 till 265 och avskaffa det nuvarande avdraget för avgiften till a-kassan. De vill även införa en tidsgräns i aktivitetsstödet, som kommer efter a-kassan. Även på arbetslösa väntar socialkontoret.

Det kan låta tekniskt, men uttryckt rakare: en byggnadsarbetare som tjänar runt 33 000 och blir arbetslös får 6400 kronor mindre i månaden med Moderaternas politik. Det är enormt mycket pengar.

Och efter 100 dagar blir skillnaden ännu större.

Tidpunkten kunde inte vara sämre vald - runt hörnet väntar en lågkonjunktur.

Moderaternas neddragningar på sjuka och arbetslösa beror inte enbart på att de vill sänka skatten. Det handlar om ideologi.

Enligt högerns människosyn arbetar en VD mer med högre lön, sänkt skatt och fler avdrag medan en vanlig arbetare jobbar bättre med sänkt a-kassa, lägre lön och osäker anställning.

"Hungriga lejon jagar bäst" är devisen för vanligt folk, medan de övre skikten i samhället lever under helt andra ekonomiska lagar.

Socialdemokratisk ideologi står för motsatsen, där ser man trygghet i sig som en drivkraft för utveckling. Att trygga människor vågar medan otrygghet kväver och begränsar.

Människor är inte lejon och vi bor inte på någon savann.

Detta är inget nytt. En av de största skillnaderna mellan moderater och socialdemokrater har alltid varit just människosynen. Löntagarnas parti och överklassens har helt enkelt olika utsiktspunkter.

Det nya är Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson framställer sig gärna som en politiker för vanligt folk och många arbetare röstar på honom. Historiskt har han även drivit frågor som förbud mot vinst i välfärden och arbetsmarknadsprövning för arbetskraftsinvandring. Typiska "LO-frågor".

Han säger sig även värna pensioner, a-kassa och sjukförsäkring.

Men det är i allt väsentligt fejk. Vilket går att läsa i riksdagsprotokollen.

SD röstade nej till regeringens förslag om högre pensioner i våras. De övergav motståndet mot vinstuttag ur välfärden efter några bättre middagar med näringslivets lobbyister 2015 och så sent som i veckan kastades arbetsmarknadsprövningen för arbetskraftsinvandringen överbord.

SD har även flera gånger röstat för Moderaternas budgetförslag i riksdagen och stödjer Ulf Kristersson som statsminister. Alltså samma Kristersson som var socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts regering.

Att SD har svikit sina löften till pensionärer, om vinster och arbetskraftsinvandring är inte förvånande. Dels är SD idag ett renodlat högerparti som ideologiskt ligger nära Moderaterna i sociala och ekonomiska frågor. Och dels är att stoppa invandringen partiets viktigaste fråga.

Jimmie Åkesson kan och kommer att kompromissa bort allt annat.

Så räkna med att en röst på SD är en röst för sänkt a-kassa och återinförd stupstock i sjukförsäkringen redan i höstens budget. Så gjorde Moderaterna förra gången de vann valet. Den mest impopulära politiken beslutades först, i hopp om att väljarna ska hinna glömma.

Valet den 11 september blir jämnt och Ulf Kristersson har god chans att vinna. Reinfeldtårens klappjakt på sjuka och arbetslösa kan ligga bara några månader bort.