Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Hans jobbfiasko är ingen etnisk fråga

16 maj 2012. Jobben

Efter snart sex år med Fredrik Reinfeldt är arbetslösheten kring åtta procent. Andelen med jobb har minskat och ungdomsarbetslösheten ligger på rekordhöga 25 procent.

I oktober 2006 argumenterade Anders Borg för att den dåvarande nivån på 6,5 procent var ”massarbetslöshet”. Nu säger Reinfeldt till TT:

– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet har vi mycket låg arbetslöshet.

Stormen lät inte vänta på sig.

”Det är otäckt”

– Han spelar SD i händerna genom att bekräfta att vissa har mer rätt till ­Sverige än vad andra har, sa Fredrick Federley (C).

– Jag tycker att det är otäckt att en statsminister i Sverige pekar ut vissa grupper och särar ut dem i vi och dom, sa Stefan Löfven (S).

Fredrik Reinfeldt har hittills hållit en ganska anständig ton i frågor om invandring. Det har ingett respekt.

– Krafttag måste tas i kampen mot den etniska bortsorteringen på den svenska arbetsmarknaden, sa han exempelvis i regeringsförklaringen 2006.

Putsar till siffrorna

Resan från den problembeskrivningen till att skilja ut ”etniska svenskar mitt i livet” från ­övriga för att hyfsa statistiken är lång.

När han säger ”mitt i livet” är det för att ­kunna räkna bort ungdomsarbetslösheten. Det förbättrar onekligen siffrorna eftersom den är väldigt hög.

Men att prata om etnicitet som en faktor är i sak väldigt konstigt. SCB mäter ”utrikes födda” vilket kan ha relevans. Men vad menar Reinfeldt med ”etnicitet”? Och ­vilken politisk slutsats drar han om just etniciteten på de arbetslösa är en del av förklaringen?

I förrgår fick Renfeldt kritik av Finanspolitiska rådet som vill se en mer expansiv finanspolitik. Riksbanken går i liknande tankar. En i stort sett enig ekonomkår håller med. I Europa efterlyser allt fler tunga aktörer investeringar i tillväxt och jobb i stället för den nuvarande politiken.

En farlig väg

Reinfeldts jobbfiasko är ingen etnisk fråga.

I stället beror misslyckandet på den politik han ­genomfört, som nu prövats i både låg- och hög­konjunktur. Sänkt skatt, lägre krogmoms och hårdare tag mot sjuka och arbetslösa fungerar bevisligen inte för att lösa arbetslösheten.

Att i det läget försöka flytta debatten till att handla om etnicitet är en farlig väg. Ett skolexempel på en ­regering som gett upp, en statsminister som tappat ­sugen och som letar syndabockar i stället för att lösa samhällsproblem.

Följ ämnen i artikeln