Missbruket av unga är ministerns ansvar

Uppdaterad 2013-05-20 | Publicerad 2013-05-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan publicerade Aftonbladet en annons som nog är lite unik i sitt slag. Bruce Springsteen och hans band ville efter det senaste årets fem konserter tacka den svenska publiken för allt stöd.

55 000 i publiken på Friends arena. Nästan lika många som Arbetsförmedlingens borttappade ungdomar.

Bilden visar bandet bakifrån och hela Friends Arena, drygt 55 000 personer, framför. Ett hav av människor, ett svart hål av ansikten.

Ett klassiskt konsertmotiv. Men också en bild av hur många 55 000 människor egentligen är.

Nyligen kom en rapport från Arbetsförmedlingen. Förmedlingen hade fått regeringens uppdrag att ta reda på hur många ungdomar som varken arbetat eller studerat de senaste tre åren.

Isberg

Svaret fick Arbetsförmedlingens Angeles Bermudez-Svankvist att häpna. Det visade sig att 77 000 unga svenskar mellan 16 och 29 år varken arbetat eller studerat de senaste tre åren.

Drygt 20 000 fler än vad som ryms i ett fullsatt Friends Arena.

Och ändå är de 77 000 unga vuxna i Arbetsförmedlingens statistik bara toppen på ett isberg.

Arbetsmarknaden för unga handlar om arbetslöshet, och om tillfälliga och otrygga anställningar. Som ung får man vara redo att ställa upp när arbetsgivaren kallar, även om det innebär att ständigt vänta på ett SMS eller till och med att finnas på arbetsplatsen utan att få betalt, redo att rycka in.

Otrygghet

Det handlar om tjänster som läggs ut på entreprenad eller bemanningsföretag. På det sättet slipper den egentliga arbetsgivaren ansvar. Jobb hos bemanningsföretag och entreprenörer kan innebära alldeles schysta villkor. Men de kan också - som strejken vid callcenterföretaget Focus CRS i Fränsta visat - innebära lönedumpning och otrygghet.

Då har vi ändå inte talat om alla som tvingas acceptera att delar av lönen betalas svart, eller att den inte alls betalas ut.

Svårast är situationen i branscher där den fackliga organisationen av tradition är svag, där personalomsättningen är stor och arbetsplatserna små.

Det är - förstås - också branscher där många unga arbetar.

Annan bild

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström verkar dock ha en helt annan bild av verkligheten. För ungefär en månad sedan bestämde hon att Sverige kan strunta i EU-kommissionens kritik mot otryggheten på arbetsmarknaden.

Samtidigt förklarade ministern att hon inte kände till något "omfattande missbruk", även om det förstås kunde finnas "bad guys".

Men ungas utsatta situation på arbetsmarknaden handlar inte om några "bad guys". Det handlar om ett långsamt systemskifte. Det är rimligt att säga att hela idén om vad det betyder att vara anställd håller på att förändras. Tryggheten och rättigheterna försvinner, men ansvaret och skyldigheterna blir kvar.

Det är faktiskt arbetsmarknadsministerns ansvar, precis som de ungdomar som skulle fylla en hel fotbollsarena varken har arbetat eller studerat på tre år.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln