Världen behöver fler frihetsflottor
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-01
Torsten Kälvemark har läst två nya böcker om Gaza
Finns det något slags normalitet i Gaza? Vi som sett bilderna av Israels terrorbombningar, som läst om den förödande blockaden och som hört om den demokratiskt valda Hamas-regeringens auktoritära styre undrar förstås. Men även i nödens tid går vardagslivet vidare och det är vad Lotta Schüllerqvist påminner oss om med sin bok Marnas hemlighet.
Hon har som Dagens Nyheters korrespondent i Jerusalem besökt den utsatta landremsan många gånger. Sedan dess har hon ofta återvänt och då gärna haft Marna House, Gazas äldsta hotell, som sin bas. Här har journaliser och biståndsarbetare samlats i decennier. Här är utsiktspunkten för att se både förnedring och stolthet.
I Gaza är nöden verkligen uppfinningarnas moder. Bristen på byggnadsmaterial och andra förnödenheter kompenseras med kreativa provisorier. Den förnedrande blockaden drabbar allt och alla. Reningsverken har bombats och smutsigt avloppsvatten rinner ut vid den strand där havsdoft och milsvid utsikt ändå ger något slags lättnad i fängelselivet.
När man läser den här skildringen undrar man på nytt varför det finns västerländska intellektuella som försvarar strypgreppet om Gaza. Det är dessutom en kontraproduktiv politik som ytterligare bidrar till att sänka Israels status i världssamfundet.
Lotta Schüllerqvists sista – senaste – besök sammanfaller med den internationella flottans seglats. Hon möter en Gazabo som är skeptisk till välvillig demonstrationspolitik. Men när människor dödats ombord på Mavi Marmara ser han läget annorlunda.
Ship to Gazas stora förtjänst är förstås att aktionen satte strålkastarljuset på ett obarmhärtigt och ohållbart system. Den av Mikael Löfgren redigerade volymen, Ship to Gaza, ger allt vad man behöver veta om bakgrunden. Som komplement får vi vittnesbörd från många namnkunniga deltagare.
Vi påminns också genom Hans Corells kraftfulla inlägg om det som är grunden för allt motstånd mot ockupationspolitik och strypgrepp: folkrätten. Det är en rätt som många vill tillämpa bara när den passar egna syften. Trots att vi har en internationell domstol tillåts laglösheten triumfera. Därför behövs fortfarande internationella aktioner av Ship to Gazas typ.
Torsten Kälvemark