”Alla kan vi vara onda”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-01
Kalle Dixelius debuterar med en svart framtidsvision
Våld, fattigdom och kärleksbrist. Förbud mot böcker.
”Toffs bok” är en mörk skildring av Sverige om 200 år.
– Tanken på att det går utför är fascinerande, säger debutanten Kalle Dixelius.
Ståkkålm på 2200-talet: Den moderna civilisationen är ödelagd. Människor sliter hårt under våldsamma chefer. De bor i förstörda lägenheter med blåsten vinande där fönstren en gång suttit. Läsande och böcker är förbjudet. Enda chansen att glömma den hårda vardagen är att berusa sig på ”mäsk”.
Så ser det ut i ”Toffs bok. Med kommentarer av Muhan Bentson”.
”Ingen förstår när det händer”
– Alla stora civilisationer har gått under, förr eller senare. Men ingen förstår det just när det händer. När romarriket föll sönder var det ingen romare som insåg att det höll på att ta slut. Efteråt hade alla svårt att förstå hur alla vackra byggnader kunde ha skapats, säger Kalle Dixelius.
– Kanske är det vad som håller på att hända med oss, just nu. Men jag hoppas förstås inte att det blir så här.
Exakt vilken katastrof som drabbade världen i boken vet ingen. Troligen en kombination av krig, oljebrist, epidemier och miljöförstöring.
Personerna i romanen har bara aningar om hur det såg ut förr, alltså under vår tid. Att flygplan och tv-apparater skulle ha funnits avfärdas som nonsens.
I boken ser människorna tillbaka på vår tid som ”den gamla goda”. Gnäller vi för mycket?
– Ibland kan jag tycka det. Samtidigt ska man aldrig sluta sträva mot något bättre.
I botten av romanens samhälle finns kvinnorna: Många prostituerar sig för att få pengar och mat, och en ”riktig karl” misshandlar självklart sin fru. En man ska vara stark och inte pjåska med känslor. Könsrollerna har helt enkelt ”gått åt helvete” som författaren uttrycker det.
Bokens hjälte Toff är en tyst och fundersam ung man som inte passar in bland de andra. Han kan till exempel inte tänka sig att slå tjejer.
– Det var intressant att skildra en motpol mot det övriga samhället. Han är vad jag kanske skulle blivit under de här extrema förhållandena. Jag var lång, jätte-smal och dålig på idrott. Då kan det vara svårt att hitta en naturlig plats som kille. Både Toff och jag är också iakttagare som vill beskriva det vi ser.
I hemlighet börjar Toff läsa och skriva. Det blir början på kärlek, vänskap och en vandring som kan leda till ljusare tider.
Det finns mycket humor i boken, men stämningen är ofta ruggig. Människorna når inte fram till varandra. Det är inte självklart att föräldrar och barn älskar varandra, och många är beredda att ta till våld.
Är vårt civiliserade beteende i dag egentligen bara social fernissa?
– Ja, det är en lyx att ha det så bra att man kan vara moralisk och snäll. Under hårda omständigheter skulle vi bete oss annorlunda. Jag tror att alla människor är kapabla till både godhet och ondska, beroende på omgivningen.
”Jag vill gärna ha beröm”
Varför valde du att skriva en så mörk berättelse?
– Jag har alltid varit fascinerad av undergångshistorier, som filmerna ”Bladerunner” och ”Mad Max”. Dessutom är jag intresserad av historia, vad som hänt med olika samhällen. Sedan hör jag väl till en generation som sett många deppiga filmer och lyssnat på deppig musik. Det svåra är alltid mer intressant än det glada.
Kalle Dixelius pendlar just nu mellan eufori över att komma ut med sin första roman, och rädsla för att folk ska tycka att den är dålig. Eller att ingen ska läsa den.
– Det är jätteviktigt med bekräftelse, och jag vill gärna ha beröm förstås. Det är koketteri att säga att man bara skriver för sin egen skull – klart man vill att många ska läsa.
Kalle Dixelius boktips till...
Kronprinsessan Victoria:
”Katrineholmssviten” av Kerstin Ekman.
– Kan kanske ge en liten insikt i hur Daniel hade det innan han träffade dig.
Lars Lagerbäck, förbundskapten i fotboll:
–Vad som helst av Chuck Palahniuk. Eftersom det ibland är bra att tvinga sig själv att att tänka utanför lådan.
George W Bush, expresident:
”Bu och Bä på kalashumör” av Olof och Lena Landström
– Nu har han tid för att läsa. Bäst att börja med denna lätta men högkvalitativa klassiker med fin sensmoral.