”Jag mår så bra av att pyssla”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-16

Marie, 37, låter inspirationen flöda bland papper, bilder och dekorationer

Egentligen vill Marie Möllersten, 37, hålla på med sin hobby mer än vad hon gör. Men det är svårt att få tiden att räcka till när man pluggar heltid och är ensamstående mamma.

– Jag borde avsätta tid varje vecka till att scrap-booka. Som man gör när man tränar. För jag mår så bra av att pyssla, säger hon.

Marie Möllersten pluggar till sjuksköterska och är ensamstående med sonen Theo, sju år. Dagarna går fort förbi med skola, tentor, barn och vänner.

Och att vara stressad är ingen bra grogrund för att sätta sig ned och låta inspirationen flöda bland papper, bilder och dekorationer. Men det är då man behöver det som mest.

– Det är så roligt att scrapbooka. Idéerna bara poppar upp och det finns inga gränser för vad man kan göra, säger Marie.

Göra egna konstverk

När Marie pratar om scrapbooking så får hon något lätt drömmande i blicken. Man riktigt ser hur hon längtar efter att få sätta sig och pyssla ihop något vackert.

Scrapbooking innebär att man tar bilder, minnessaker, fina papper, snören, stämplar, servetter eller vad man nu kan hitta och gör egna konstverk av det i form av album, inbjudningskort, presentinslagningar eller vad som än kan göras i just papper.

Just nu har det varit en intensiv pluggperiod och scrapbooking-kitet som hon köpte för ett tag sedan ligger hemma och väntar på henne. Hon har också sorterat ut bilder och andra minnessaker som hon ska arrangera i speciellt inköpta fotoalbum. Men än har hon inte haft tid.

– I vanliga fall är det så avslappnande att få sätta sig och klippa och klistra men nu när jag har alla sakerna och inte hinner, då blir det lite av ett måste i stället. Allt jag köpt hem, och så tar jag mig inte tid, säger hon.

Utlopp för sin kreativitet

Marie har alltid pysslat. Hennes mamma är keramiker och själv har hon målat glas och krukor och fixat inbjudningskort och fina paket. Men nu är det scrapbookingen hon fastnat för.

Det hela började när Marie slutade röka. Hon var tvungen att göra något med händerna som sysselsättning.

– Jag får utlopp för min kreativitet och samtidigt som jag pysslar så kan jag slappna av och låta tankarna flöda fritt. Rensa hjärnan och sitta och filosofera. Jag tror att alla slappnar av när man gör något man tycker om, och det här är mitt sätt att koppla av, säger hon.

Vad som helst inspirerar

Inspirationen bara dyker upp säger Marie. Det kan vara vad som helst som inspirerar, något hon sett i en katalog eller en färg eller bild. Och att pyssla tror hon är bra för sinnet.

– Det är ens eget intresse som styr vad man väljer för pyssel, men det spelar nog egentligen ingen roll om man scrapbookar eller stickar, avslappningen får man ändå, säger hon.

Mest kort av olika slag

Hittills har det mest blivit kort av olika slag, som inbjudningar eller födelsedagskort till vänner. Det som är bra med scrapbooking, enligt Marie, är att man kan göra så mycket olika saker, som kokböcker, paket, bokmärken eller kort.

– Och sedan får ju alla vänner tacksamt ta emot vad man gjort till dem, säger hon och skrattar.

Därför mår vi så bra av att skapa

Anette Faringer, textil formgivare och diplomerad bildterapeut, reder ut begreppen kring skapandets kraft.

Varför mår vi bra av att skapa?

Det är en djupt sinnlig och härlig upplevelse att vara i ett kreativt flöde, som i ett eget ”rum” – precis som Lisza (se nästa sida) beskriver att hon blir helt uppslukad och tiden bara rinner iväg. Skapande aktiviteter reducerar stress, stärker immunförsvaret och höjer livskvalitén. Studier visar att celler nybildas i hjärnans centrum för minne, sinnesstämning och rumsorientering. Psykologiskt stärks självkänsla, koncentration, minne och förmågan att tolka och ta hand om känslor.

Vad är det i skapandet som gör oss mer harmoniska?

Kreativitet är ett djupt mänskligt behov. Arbetet växer sakta och repetitivt fram ur händerna, vi glömmer tid och rum – en kreativ meditation som påverkar hela kroppen och sinnet. Det intressanta är att i handflatorna sitter många receptorer som alstrar ”lyckohormonet” oxytocin vid beröring och hantverk som stickning, broderi med mera. Höger hjärnhalva är aktiv när vi skapar, det hjälper oss att integrera hela hjärnan så att vi kan tänka och se på ett nytt sätt. Precis som Marie beskriver hur tankarna flödar, idéer dyker upp och inspirationen flödar.

Måste man ha talang?

Det enda som behövs är lusten att uttrycka sig kreativt på ett lekfullt och kravlöst sätt. Vara nyfiken på vad som kan komma ur händerna och låta det ta form på sitt eget vis.Studier visar att amatörer har mer hälsonytta av kulturella aktiviteter. För en professionell artist kan det lätt bli prestationsinriktat och kravfyllt.

Vill du veta mer?

Surfa in på www.bildterapeut.se.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln