Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sätt kurs mot udda kunskap

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30

Hetast i vår: Ta en kvällskurs i ett annorlunda ämne!

släpp loss dina hämningar Är det Riverdance de dansar? Nej, det är en lektion i improviserad musikal – en av många udda kurser du kan gå i vår. Från vänster syns deltagarna Hans Insulander, Matti Boustedt, Linda Johnsson, Martin Johansson, Fredrika Hökfelt och Niklas Folkegård.

Hundmatlagning, bärsjalsknytning och medvetenhet genom rörelse – vem går på alla crazy kurser hos studieförbunden?

Glöm språk- studierna och gör något udda.

Sverige är och har alltid varit ett riktigt studieförbundsland. 

Många förknippar studieförbunden med språkkurser och akvarellmålning, men vid en närmare titt i katalogerna kan man konstatera att utbudet är långt mer spretigt: manlig stickning, presentinslagning och attraktionens gåta...

Vem går alla kurser och hur smalt kan det bli?

– Ibland blir jag förvånad över vilket stort intresse det finns, även för väldigt nischade ämnen, säger Helene Oljons på ABF. Jag är exempelvis förundrad över vilket intresse det finns bland unga för hantverk. Handarbetstrenden märks tydligt hos oss.

Behöver koppla av

Fortfarande är den klassiska studiecirkeldeltagaren en kvinna över 55 som går någon estetisk kurs. Men även yngre lockas av kurserna.

– I ett stressigt samhälle behöver man koppla av. Exempelvis småbarnsföräldrar har ett starkt behov av egentid och då bokar de gärna in sig på klimatskola eller orientalisk magdans en kväll i veckan för att göra något eget.

Svenskar gillar att engagera sig

Finns det någon kurs där du själv har hajat till och tänkt: det här var udda?

– ”Barnvagnsengelska”, där föräldralediga övar sig i engelsk konversation, tyckte jag lät roligt. Eller ”Morfar-med-barnbarn-keramik” och ”Rock för medelålders”. Och det fantastiska är att det finns efterfrågan på de kurserna också.

Svenskar gillar att gå på kurser och engagera sig i cirklar.

Vårt mål är att ha en miljon medlemmar år 2012 och det ser ut som vi kommer att nå det målet.

Följ ämnen i artikeln