Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Debut med driv

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-20

Eva Ström gillar miljöskildringarna
i ny, existentiell thrillerfantasi.

Debutanten Tobias Rydin räds inte de stora frågorna. I romanen Osynligheten försöker ett ungt manligt underbarn genom en ”elektronseparator” utveckla nya teorier om elektroners rörelsemönster. Det slutar med en krasch, en exil till Berlin och kontakt med ett sektliknande teaterkollektiv, där han tilldelas en magisk och ödesdiger huvudroll.

Parallellt berättas om Laura vid Möllevången som får gåtfulla meddelanden nedskrivna i den finlandssvenske poeten Martin Enckells diktsamling Gud All-En på Malmö stadsbibliotek.

Kan man isolera en människa? Kan man isolera en elektron? Går det att leva utanför ett nätverk av mänskliga relationer, det vi kallar samhället?

Det är några av de frågor jag föreställer mig att Tobias Rydin velat diskutera i denna existentiella thrillerfantasi, med rappt tempo och driv i handlingen, måhända inspirerad av Herman Hesse.

Tyvärr är människoskildringen väl schematisk, även om Rydin är bra på att skildra en ungdomligt glåmig sunkighet på några depressiva kvadratmeter. Laura, den kvinnliga huvudpersonen med sexpack öl i kylskåpet ter sig mer som ”en härjad man i 25-årsåldern” (som ett omdöme om en biperson lyder) än som en ung kvinna. Både den snåriga intrigen och den kosmiska mystiken är för mig svårgreppbara. Men ambitionerna är det inget fel på och jag är övertygad om att författaren besökt både Berlin och Möllevångstorget. Det är i samtida miljöskildringar jag hittar bokens värde, mer än i spekulationerna kring tillvarons innersta väsen.

Roman

Eva Ström

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.