Sherlock Holmes – den evige detektiven
Publicerad 2013-08-15
Sir Arthur Conan Doyles romanfigurn hålls vid liv av andra författare
Vad har den här patienten för problem?
Året är 1878 och platsen ett sjukhus i Edinburgh. En läkare håller föreläsning för ett antal medicinstudenter. Bland åhörarna sitter en ung Arthur Conan Doyle.
Om ni hade observerat noggrant skulle ni ha sett att det finns snitt, skurna med kniv i de delar av skorna som trycker hårdast mot foten. Mina herrar, mannen lider av liktornar.
Läkarens namn var Joseph Bell. Han kom senare att bli känd som förebilden för världens mest berömde privatspanare.
Sherlock Holmeskännaren Mattias Boström, till vardags produktions- och redaktions-ansvarig på Piratförlaget, har skrivit en ovanlig populärhistorisk bok om Holmesfiguren. Från Holmes till Sherlock är en kollektivberättelse om många män, och någon enstaka kvinna, som format bilden av deckarlitteraturens förste kriminaltekniker.
Författaren Sir Arthur Conan Doyle har naturligtvis en huvudroll, men stort utrymme ägnas också åt en uppsjö illustratörer, förläggare, tidningsredaktörer, skådespelare, dramatiker och Holmesbeundrare.
Det är inte svårt att upptäcka vad Mattias Boström vill berätta med sitt omfattande persongalleri. Genom myllret blir det tydligt hur Holmesfiguren började leva sitt eget liv tidigt. Flera av de klassiska attributen märks knappt i Conan Doyles originalhistorier. Den karakteristiska jakthatten, en så kallad deerstalker, nämns som hastigast men lanserades framför allt av tecknaren Sidney Paget via dennes illustrationer i The Strand Magazine. Någon pipa med böjt skaft röker Holmes aldrig i böckerna, den kom till i en pjäs när skådespelaren William Gillette ansåg att ett rakt skaft skulle skymma hans mun.
Sir Arthur Conan Doyle hade ett komplicerat förhållande till sin skapelse. I början såg han detektivhistorierna som ett smått pinsamt brödjobb vid sidan av sitt riktiga författarskap. Gång efter annan ville han göra sig fri och sätta punkt, hotade att döda Holmes men blev övertalad att fortsätta. Med åren kom han dock att försonas med sin detektiv och betrakta honom som en pålitlig familjeförsörjare. Men då hade också kvaliteten på historierna sjunkit och Holmes var sedan länge i händerna på omtolkarna.
Det är förvånande hur litet Conan Doyle brydde sig om att hans figur kidnappades. Stundtals var det rena viskleken. En dansk dramatiker kunde gå och se en Holmespjäs i New York, skriva av replikerna på sina skjortmanschetter och med dessa, samt en dos egen fantasi som grund, skapa en ny pjäs utan att bry sig om några rättigheter.
I Tyskland satt inhyrda skribenter och producerade nya Holmeshistorier som gavs ut av förlagen. Boken är i mångt och mycket en branschberättelse om tiden före den fullt utvecklade upphovsrätten, och intressant som jämförelse med vår egen tid. Som sann entusiast är Mattias Boström anhängare av uppfattningen att Sherlock Holmes i dag bör tillhöra alla, eftersom detta håller honom levande.
Och drömmen som Holmes representerar är onekligen tidlös. Att det går att skåda in i andra människor och att svar och sanningar ligger öppna framför ögonen på den som lär sig att se.
Personen Sherlock Holmes är en självtillräcklig outsider av sorten som är svår att värja sig emot; hyperintelligent men också ett mysterium, originell men samtidigt obestämd. Själv har jag alltid tilltalats av att han, parallellt med sin kyliga rationalitet, är ett sådant nervknippe.
Sedd genom Mattias Boströms ögon förefaller Conan Doyle ha skrivit ångestbefriat. Fokus i levnadsteckningen av Sir Arthur ligger på manligt trivselumgänge av dåtida brittiskt överklassnitt. Man spelar cricket, brevväxlar, njuter av naturen och ignorerar sin familj. Tidsfärgen fäster hårt på skildringen, som hade vunnit på en något större distans.
Mattias Boströms kunnande leder honom oavbrutet in på nya avstickare. Bitvis rycks han med i sitt höga tempo, lägger en bombmatta av trivia och överger spännande trådar för att hinna med fler. Men alla fakta förtjänar inte samma tyngd, ibland är de just bara nya. Här är ett meddelande riktat till vuxna nördar av alla slag: väg detaljerna.