Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Stökighet kan göra dig irriterad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-23

Experten: Många är känsliga för den fysiska miljön

En del av de personer som besväras av stökig miljö är dock inte riktigt medvetna om det själva, enligt Thorbjörn Laike. – Man kan bli irriterad och arg och inte riktigt kunna sätta fingret på vad det är, säger han.

Känner du dig irriterad och illa till mods?

Det kan bero på att du har för stökigt runt omkring dig.

– Många som har den här typen av besvär tänker inte på att det har att göra med miljön, säger Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi.

Osorterade pappershögar, kläder strödda på marken och prylar som ligger huller om buller – det kan få de flesta att känna sig lite stressade. Omgivningen spelar nämligen en stor roll för hur vi mår, enligt Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds universitet.

– Men en del av oss är mer sensitiva för den fysiska miljön, säger han.

Genom att mäta elektrisk aktivitet i hjärnan kan man se hur vi påverkas av så kallade högkomplexa miljöer. Och platser med många olika färger och former, där det inte finns något riktigt samband mellan prylarna får många att må sämre.

– Ungefär 35–40 procent av oss är mer känsliga. Och mellan 55–60 procent märker inte av det särskilt mycket, säger Thorbjörn Laike.

Inte medvetna

En hel del av de personer som besväras mer av miljön är dock inte riktigt medvetna om det själva, enligt Thorbjörn Laike.

– Man kan bli irriterad och arg och inte riktigt kunna sätta fingret på vad det är, säger han.

Ofta är det mer inåtvända personlighetstyper som är känsliga för hur det ser ut runt omkring dem. Och det handlar inte bara om att det känns lite trist när det är stökigt.

– De som blir väldigt påverkade känner ofta att de tappar kontrollen i högkomplexa miljöer, säger Thorbjörn Laike.

Viktigt med hänsyn

Att städa upp hemma kan alltså få dig att må bättre. Och många plockar naturligtvis självmant. Samtidigt tycker Thorbjörn Laike det är viktigt att vi tänker på att alla känner olika inför miljön.

– För vissa blir det bara ett problem när de inte själva kan påverka situationen. Och ofta lever man ju och jobbar med andra, det är då det blir ett problem, att man är på så olika nivåer. Då gäller de att ta hänsyn till varandra, säger han.

Något som hjälper är till exempel om pappershögarna är uppradade, och pärmar markerade med samma sorts text. Enhetliga färger på ett ställe skapar också balans, liksom ett ljus som inte flimrar.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln