Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

”Numera gör jag en sak i taget”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-04

Jonas Karlsson debuterar – som författare

SKA BLI AUGUST Snart får vi se Jonas Karlsson som August Strindberg i tv. Det är för den rollen som han odlar mustasch.

Jonas Karlsson är en av Sveriges mest framgångsrika skådespelare.

I mars debuterar han som författare med novellsamlingen ”Det andra målet”.

– För att behålla lusten måste jag vidga mig.

Jonas Karlsson är vänlig och anspråkslös. Han har ingenting av ”allt ljus på mig” som megastjärnor i hans klass ibland kan utstråla. Just nu spelar han den lungsjuke sonen Edmund i ”Lång dags färd mot natt” på Dramaten och snart ska han gestalta Strindberg i tv-pjäsen ”August” av Peter Birro.

– Det är därför jag låter mustaschen växa.

Om man skulle beskriva hans yrkeskarriär med ett ord skulle det vara ”växelbruk”. Hur mycket han än älskar att vara skådespelare så räcker det inte. Han måste hela tiden pröva nya saker.

– Jag tänkte länge att jag skulle regissera. Nu blev det en bok i stället.

Kändes konstigt

Innan dess skrev han pjäsen ”Nattpromenaden” som sattes upp på Stockholms stadsteater och även såldes till Danmark, där han också är högt uppburen.

– Det jobbigaste med att skriva är att man är så ensam. Eftersom jag är van vid att ha massor av människor omkring mig kändes det konstigt. Men jag var trött på det kollektiva arbete det innebär att hålla på med teater och film. Jag ville bestämma själv.

Så han tog tjänstledigt för att skriva ytterligare en pjäs.

Olika roller

– Samtidigt roade jag mig med att skriva korta historier. Det blev roligare och roligare och till slut skolkade jag från pjäsen och koncentrerade mig på dem.

”Det andra målet” handlar om folk som går ut och in i olika roller.

– En av de viktigaste upptäckterna jag gjorde i tonåren var att man beter sig olika gentemot olika personer. Man kan tröttna på den roll man har i skolan och plötsligt uppföra sig på ett helt annat sätt. Det är både tillåtet och berikande. Ett problem med små orter är att alla känner alla, man får en stämpel på sig från början och sen sitter den där. Hur ska man då kunna utvecklas?

När han samlat ihop och bearbetat novellerna skickade han in dem till ett bokförlag utan att ha en aning om ifall de skulle kunna publiceras.

Disciplinerad

– Men jag kunde aldrig drömma om hur mycket som händer kring en bok. Man ska välja omslag, göra intervjuer, vara med i tv. Visst, det tar tid men jag vill ju att så många som möjligt ska läsa boken och då får jag ställa upp.

Jonas Karlsson är en disciplinerad person. På morgonen går han med barnen till dagis, sen skriver han tills han hämtar dem vid tretiden på eftermiddagen.

Under några år arbetade han väldigt mycket och hade svårt att säga nej.

– Sen jag fick familj har det blivit mycket bättre. Numera gör jag en sak i taget. Jag kan välja. Jag vet att jag är grymt privilegierad.

Älskar Bajen

När han är ledig går han gärna med sina polare från barndomen och ser Hammarby på Söderstadion.

– Det spelar ingen roll hur dåligt de spelar. För mig är fotboll en ren och skön underhållning. Det mesta som annars kretsar runt mig är kultur. Att gå på teater är alltid ett projekt. Så är det inte med fotbollen.

Men det är inte bara Hammarby som gäller.

– När jag har haft en tuff dag och kommer hem sent kan jag varva ned genom att titta på vilken match som helst.

Fakta: Jonas Karlsson

Jonas Karlssons boktips till:

Ingalill Mosander

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln