Hunden – ett extra barn?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-20

Simklubb, Facebook och dagisplats – därför lever hunden precis som vi

Exklusiva märkeskläder och frisör.

För våra hundar.

– Man kan ju skratta åt det, men det handlar om kärlek egentligen, menar relationsexperten Sverker Wadstein.

I dag lever Fido som en fullvärdig familjemedlem – eller snarare ett ganska bortskämt barn. Dagisplats, en personlig garderob och hund-födelsedagskalas är inget ovanligt.

Relationsexperten Sverker Wadsteins psykologiska förklaring på fenomenet är enkel.

– Det är ett sätt att få utlopp för sin inneboende godhet, att ge uttryck för kärlek och omsorg. Och ett husdjur, i det här fallet hunden, ger väldigt mycket uppskattning tillbaka.

Är det sunt att skämma bort sin hund med exklusiva prylar?

– En hund mår ju inte sämre om den har ett halsband för 100 kronor än för 10 000 kronor, men om ägaren blir glad över det så är det väl bara positivt, säger Sverker Wadstein.

– Jag tycker inte att det behöver problematiseras. Om jag som matte eller husse mår bra av det och finner glädje och njutning i mitt liv när jag ägnar mig åt min hund, varför inte?

Hur mycket handlar om yttre press och status?

– Där handlar det ju om socialt sammanhang och klasstillhörighet i så fall. Men den vanliga omvårdnaden är ett uttryck för kärlek och engagemang.

3 nyheter för vår fyrbenta vän

'Undrar om Frippe och Lady är online?'

Vov! Ska vi bli vänner på Hundsmart?

Nu kan jyckarna hålla kontakten med svansviftande kompisar som de mött i rastgården. Det som krävs är att hunden (läs: husse eller matte), lägger upp en profil på webbsajten Hundsmart. Sajten fungerar som ett Facebook eller Myspace för hundar.

Där kan man lägga upp bilder, chatta med nya och gamla vänner, skriva dagbok om sitt hundliv och sätta avtryck på andra hundars profiler.

Källa: www.hundsmart.se

Markoolio har designat halsband till sina små vovvar.

Egendesignade halsband

Läderhantverkaren Mikael Hellner från Landskrona fixar kändisarnas hunddesign-skapelser. Flera svenska kändisar har formgett hundhalsband och koppel som Mikael Hellner sedan gjort till verklighet. Bland de som gärna klär sina fyrbenta ögonstenar i de specialgjorda hundhalsbanden finns Liza Minnelli,

Kate Ryan och Markoolio. Prislapp: Några tusen kronor.

Källa: Metro

Hund- piercing möter ett visst motstånd.

Piercing på hundar?

En chihuahua med hål i öronen, gulligt eller grymt? Danska djurrättsorganisationen Dyrenes Beskyttelse ser med oro på trenden att hundägare tar hål i sina hundars öron.

”Det är otroligt vad folk ägnar sig åt för att själva synas. De tänker inte alls på smärtan djuret måste uthärda”, säger veterinären Lotte Brink från Dyrenes Beskyttelse.

Källa: Ekstrabladet

Det här är Loke...

Ras: Rottweiler.

Ålder: Fyra och ett halvt år.

Väger: 46 kg.

Bor: Nacka.

Familj: Eros, också rottweiler, samt matte & husse.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln