Från Rågsved till Drogsved

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2012-09-20

Hur vanmakten förändrade den moderna 1950-talsförorten

Rågsved 1983.

UTSTÄLLNING Den som vill göra alla samhällsfrågor till ”etniska” frågor och tror att förortsproblematiken uppstått med invandringen borde gå och titta på utställningen Så har det alltid varit här ute i Rågsveds Folkets hus (till 15 oktober).

Utställningen kretsar kring hur det varit att växa upp i Rågsved i södra Stockholm, från 1950-talet och fram till nu. Den är producerad i samband med Musketörerna, en stödförening för människor som är eller har varit i missbruk.

Rågsved blev en ”invandrarförort” först på 1990-talet men var ett problemområde långt tidigare. Dock inte alltid. När Rågsved byggdes på 1950-talet var det en toppmodern förort dit de mest skötsamma och stadgade arbetarna flyttade. Men hur gick det för deras barn? Redan 1970 började man tala om Rågsved som förslummat, enligt tidningsklipp som finns med på utställningen. Rågsved kallades ”Drogsved” och blev symbolen för ett samhälle där vanmakten bredde ut sig och där man var tvungen att ta droger för att få något slags mening.

Utställningen ger en glimt av svenska förorters historia och kan också vara en nyttig lektion i hur områden ändrar status med tiden. Vem vet om Hammarby sjöstad kommer vara hippt och glamouröst om 20 år?

Kalle Holmqvist

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.