Utskälld Vilks blev narr i New York

”The Swedish cartoonist” lockade till skratt på SION-mötet

Konstnären Lars Vilks talade på SION-mötet i New York. Foto: Pontus Höök

Han sa sig ha ett ess i rockärmen. Men nu när ”Swedish cartoonist Lars Vilks” har talat på SION-mötet undrar man åtminstone här hemifrån hur det esset såg ut. Vilks kom, lyssnade, höll ett lättsamt föredrag om sina erfarenheter och lockade till skratt. Syftet, att lära känna en extremistisk organisation för att öka kunskapen om den, ser han både som en samhällsnytta och som en del av sin konstnärliga uppgift.

Esset är kanske att han inte ens kan ta avstånd från rasistiska yttranden. Att det inte spelar någon roll vad han säger. Kanske är det att han är en etablerad konstnär här och en liten kuriositet där? Eller kanske att Uppdrag gransknings Janne Josefsson följde honom hack i häl i New York?

Det är vällovligt att vilja undersöka en organisation. Men att som Vilks påstår att SION inte är extremistiskt eftersom rörelsen har kopplingar till ett politiskt parti, det republikanska, är inget mindre än humbug. Vilks gör det enkelt för sig, vilket borde vara motsatsen till det konstnärliga, undersökande arbetet.

När det blev offentligt att Vilks var på väg till det antimuslimska mötet i New York höjdes röster om att vänta med kritiken tills efter hans medverkan. Nu är det uppenbart

att hans insats var clownens, underhållarens. Mannen med skrattarna på sin sida. Inte så väldigt imponerande. Den svinkalla islamofobiska storm som blåser över världen kräver tydligare ställningstaganden. Inte att man gör sig själv till en del av den, med hjälp av en konstsyn som inte kan kallas annat än nihilistisk.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.