Dags att ge Carl Bildt en medalj?

Martin Aagård om den senaste utvecklingen i Kiev

Det gick fort när det väl hände.

Plötsligt stod Kiev i lågor efter två månaders mer eller mindre sansade demonstrationer.

Myndigheterna säger två döda och mer än 200 skadade poliser. Oppositionen säger fem döda och hundratals skadade demonstranter.

Radikaliseringen gick fort.

Parlamentet antog i helgen stränga lagar riktade dels mot de mest radikala protestgrupperna och dels mot hela Maidan-rörelsen. I tisdags haglade molotovcocktails över polisen som svarade med brutalt våld.

Den grupp som anfört kravallerna och nu mer eller mindre belägrat Dynamo Kievs vackra stadion vid Dneprs strand, kallas ”Högra sektionen”. En löst sammansatt grupp extremister som tycker att det antisemitiska partiet Svoboda är för liberala. Då pratar vi alltså om ett parti som samarbetar med Svenskarnas parti och kallas ”nazister” av Sverigedemokraterna.

 Det är med andra ord inte några vanliga smygrasister som härjar på Kievs gator. ”Högra sektionen” är löst knutet till huligan-miljön kring Dynamo Kiev – ett lag som fick spela två matcher utan publik förra våren efter att fansen gjort Hitlerhälsning mot Zlatans PSG.

Men det som på ytan ser ut som ett helt nytt kaos är nog snarare mycket välbekanta konflikter som återigen bubblat upp.

Under demonstrationerna  för EU har unga studenter som drömmer om Erasmus-stipendium stått sida vid sida med förhoppningsfulla marknadsliberaler och nazister som viftar med de galiziska SS-truppernas fana. En i längden omöjlig sammanslutning, dömd att falla i bitar.

Ukraina är kluvet på många ledder. Framför allt går en knivskarp gräns mellan den östra, rysktalande delen som stöder Janukovitj och den västra delen, där nationalism och nyfascism frodas.

Så vad ska göras?

Carl Bildt pratade i går i P1 om att kravallerna var ”folkliga reaktioner” och föreslog att EU borde vidta någon sorts ekonomiska repressalier mot Janukovitj och de oligarker som backar upp honom.

På sätt och vis en bra idé. Vissa av Bildts EU-kolleger anser att oligarkerna – symbolen för landets korrupta roffarekonomi – inte får röras. Men en ensidig straffkampanj mot Janukovitj-sfären är att be om ännu djupare konflikter i ett land där olyckskorpar kraxar om inbördeskrig.

Det kommer knappast att lösa den farliga situation som nu uppstått. "Högra sektionen" vill varken ha med EU eller Janukovitj att göra. Deras visioner för Ukraina är visserligen otydliga men uppenbarligen brutala.

En direkt åtgärd man skulle kunna genomföra är dock att ge Carl Bildt en riktigt fin medalj.

En medalj för lång och trogen tjänst i kampen mot Moskva och dess allierade.

Det börjar nämligen bli dags för nya EU-politiker att ta över hans jobb. Politiker som bättre kan orientera sig i ett Europa som blir allt mer komplext  och konfliktfyllt. Politiker som inte styrs av gamla Kalla kriget-reflexer.

EU:s mål måste nu vara att prioritera stabilitet och trygghet för ukrainas medborgare – inte att följa en envis agenda som borde ha arkiverats redan under förra seklet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.