Martin Aagård: Klockan klämtar för offentlighetsprincipen

I dag besluts om nya sekretessregler

Tack vare svenska riksdags­ledamöters snacksalighet så hann kammaren i går inte rösta om att begränsa den svenska offentlighetsprincipen.

Beslutet om en ny ”Sekretess i internationellt samarbete” sköts upp till i dag. Ett förslag som tillkommit på regeringens initiativ för att vara schysst mot andra EU-stater när vi gör affärer med dem. Observera att det alltså inte är ett krav från EU, inget direktiv vi måste följa.

Det är ett helsvenskt förslag som gör det enklare att hemligstämpla material som rör mellanstatliga affärer.

I en tid när stater allt mer bolagiserar sin verksamhet är detta naturligtvis ett dråpslag mot allmänhetens möjlighet att få insyn i hur deras skattepengar används.

Journalistförbundet rasar mot förslaget. Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) är mycket upprörd. Justitiekanslern, JK, anser att det strider mot grundlagen. Men det är bara MP och V som protesterar i riksdagen.

Den snart 250-åriga och unika svenska offentlighetsprincipen är en av de främsta anledningarna till att korruptionen i Sverige är så låg och att vi har en väl fungerande demokrati.

”En sån här offentlighetskultur finns inte i alla länder” var i går sossen Helene Petersons förklaring till varför hon tycker den ska försvinna.

Röstning sker under torsdagen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.