Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Jag tappade jobblusten och började skriva”

I dag kallar sig skådespelaren Jonas Karlsson även författare

Översätts till andra språk ”Nu känner jag mig rätt mycket som författare. Delvis beror det på att mina böcker blivit översatta, och när jag är utomlands och pratar om dem så har läsarna där ingen aning om vad jag gör annars”, säger Jonas Karlsson.

Skådespelaren Jonas Karlsson kommer nu med sin första kortroman.

Den handlar om motsättningar och intriger på en arbetsplats.

- Från Dramaten är jag van vid starka personligheter.

Är det möjligt att få till 160 sidor om att placera ut ljusstakar? Ja, i alla fall om man heter Jonas Karlsson, framgångsrik skådespelare som också jämförts med Kafka som författare.

"God Jul - en berättelse" handlar om det sociala spelet på en arbetsplats, med översittare, kverulanter, intrigmakare och alla andra typer som samsas på ett ställe.

- Jag är väldigt intresserad av hur människor beter sig när de ska åstadkomma något tillsammans - vilka signaler vi sänder ut och hur det undermedvetna fungerar. Det kanske har med mitt jobb som skådis att göra, säger Jonas Karlsson.

”Skapa ett mikrokosmos”

Berättelsen handlar om ett kommunhus, där någon får den briljanta idén att trappljusstakar ska placeras ut i olika fönster på det stora kommunhuset, så att orden GOD JUL bildas. Det kan låta enkelt. Men det hela urartar till ett jätteprojekt med massmejl, folk som vägrar sätta upp ljusstakar, andra som är arga för att de inte får en ljusstake i sitt fönster, olika möten och starka känslor där avdelning står mot avdelning.

– Jag ville skapa ett mikrokosmos och visa olika mekanismer människor emellan.

Han har själv aldrig jobbat på kontor, men har dragit nytta av sina erfarenheter från Dramaten:

–  Samarbete är en tacksam situation att skriva om. På teatern är det kanske extremt, med många väldigt starka personligheter. När vi har första mötet inför en ny uppsättning så undrar jag alltid: Hur ska vi någonsin få ihop det här? Alla har sin bild av pjäsen och sin roll, regissören ger sin bild och scenografen kommer in med sin idé. Sakta men säkert nöts alla idéer emot varandra tills vi möts. Men första genomdraget är ofta så svårt att jag får ont i kroppen!

Vad är du själv för typ i sådana situationer?

– Jag är nog ganska.... (han funderar en stund).. jo, jag upplever mig själv som en iakttagare. Det är fascinerande att se vad de andra gör. Men när vi väl börjar jobba tar jag mer plats.'

”Rolig - och sorglig”

Jonas Karlsson framstår ganska mycket som tonen i den nya boken: Lättsam, med underfundig, bisarr humor, men också allvarlig.

– Jag vill att "God jul" ska vara rolig, men även sorglig. Den handlar delvis om rädslor. Kommunhuset genomsyras av ett hot om neddragningar, som så många andra arbetsplatser. Ingen vågar säga ifrån ordentligt, och det finns många frågor och konspirationsteorier: Är det här mejlet ett tecken på nåt? Vad är det där för konstigt möte?

”Jag vill skriva en roman”

Jonas Karlsson började skriva på allvar 2003, när han kände att han hade alldeles för mycket på jobbet.

– Jag var borta många kvällar och det var svårt att kombinera med att ha familj. Jag kände att jag höll på att tappa lusten. Jag fick det ena fina rollerbjudandet efter det andra, men inget kändes roligt. Så ska det inte vara.

Sedan dess har han tagit tjänstledigt med jämna mellanrum för att ägna sig åt författarskapet.

– Jag är definitivt inne på att lägga mer tid på skrivandet. Jag vill gärna skriva en längre roman, och den kommer att bli väldigt olik mina noveller.

Följ ämnen i artikeln