Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Svindlande konstaffärer i ”Uppdrag granskning”

Programmet avslöjar omfattande handel med falska Bengt Lindström

Bengt Lindström (1925-2008), konstnär

TV I kvällens Uppdrag granskning rullas den första delen av en häpnadsväckande historia ut. Konstnären Bengt Lindström (1925-2008), skolad både hos Isaac Grünewald och André Lhote, skapade starkt expressiva målningar, ofta i jätteformat. Han är välkänd framför allt i Frankrike, där han bodde en stor del av sitt liv.

Han har också mer än någon annan svensk konstnär drabbats av förfalskningar. Och de falska Lindströmmålningar som cirkulerar är förstås ett problem - för de som köpt dem i god tro, för gallerier och aktionshus (för stor nervositet och misstänksamhet är inte bra för konstmarknaden) - och inte minst för konstnärskapets rykte. Förfalskningar häftar.

Kvällens reportage är ett traditionellt Uppdrag granskning: en stor del av programtiden skildrar det egna arbetet, konfrontationerna finns med men leder egentligen inte vidare. Den utpekade hjärnan - hittills - bakom affärerna med falska målningar, ”Alaska-Håkan” framstår som en sjaskig skojare och bedragare, en helt osannolik figur sedd med konstvärldens blick.

Störst faller skuggan över Bengt Lindströms barn. Sonen har utfärdat äkthetsintyg utan att egentligen ta något ansvar för det, och den utdragna arvstvist som pågått sedan 2008 dras också in i berättelsen. Där tappar Uppdrag granskning mig litegrann - det är alltför lätt att acceptera myten om den giriga släkten.

Konstvärlden är för många helt ointaglig, och värdena på gränsen till mystiska. Det sorgliga med hela historien är att det är de som antagligen är längst ifrån den som blivit mest lurade. Konstintresse, otillräcklig kunskap och drömmen om klippet är en förödande cocktail.

Fortsättning följer nästa vecka.

Fotnot: Programmet sänds i TV1 onsdag 27/11 kl 20:00.