Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Baker Karim ett lyckat val

Filmaren har utsetts till långfilmskonsulent

Baker Karim, filmare och nu också långfilmskonsulent

Få människor i den svenska filmvärlden lär ha så stort inflytande som långfilmskonsulenterna. Det är åtminstone de som får skulden när svensk film år efter år sammanfattas som undermålig. Det görs visst film av hög kvalitet även här, men i stort sett är att vara älskare av svensk film ingen möjlig roll. Den älskade har liksom gjort sig oälskansvärd.

Därför är det glädjande att filmaren Baker Karim nu utsetts till ny långfilmskonsulent. Glädjande är inte ett tillräckligt starkt ord. Jag känner lycka. Och har förväntningar som antagligen är omöjliga att infria. Baker Karims debutfilm Fyra kvinnor kom och gick i offentligheten för tolv år sedan. En känslig, rent av sårbar film, om uttrycket medges.

Karim har sedan dess arbetat med både tv- och filmproduktion i flera olika roller. En välmeriterad konsulent som vill värna kreatören. Han är också en stridbar person, som var initiativtagare till Black list. En lista över afrosvenska kulturarbetare - ett konkret och konstruktivt sätt att komma åt den vita blicken och de ständiga undanflykterna när bristen på mångfald kritiseras (”vi letade efter en kvinna/svart/rullstolsburen, men vi hittade ingen”). Det är bara att hoppas att svensk film kanske kan vridas en liten smula bort från sin vita ensidighet.