DN låter gladeligen Åkesson sprida lögner

SD-ledaren övertygad om att somaliska flyktingar är analfabeter

SD-ledaren har säkert andra källor än SCB.

Jimmie Åkesson är övertygad om att flyktingarna från det krigshärjade Somalia är analfabeter.

Frågan är hur han kan veta det.

Det finns nämligen inga bra siffror på den frågan, men enligt SCB har 85 procent av somaliska invandrare för- eller eftergymnasial utbildning. På 15 procent saknas uppgift, vilket kan tyda på analfabetism, men lika gärna på att de saknar papper på sin skolgång.

I går fick Åkesson chansen att skrämmas med somaliska analfabeter på Dagens Nyheters debattsida, i en artikel som påstods beskriva Sverigedemokraternas jobbpolitik. Arbetslösheten berodde föga förvånande på att flyktingar kommer hit och tar jobben. Sverigedemokraterna har liksom inga andra förklaringar än just den.

Jimmie hävdade dessutom att 200 000 personer kommer att söka asyl i Sverige den närmaste tiden. Tidigare har SD pratat om 174 500, men nu har man saltat siffrorna. Migrationsverket räknar med 54 000 under 2013. Men Jimmie har säkert andra källor.

Hur många verkliga människor som i slutändan söker och även får asyl vet vi så klart inte. Men Åkesson skriver att dessa 200 000 sökande är 200 000 för många. Noll flyktingar från kaoset och döden i Syrien, Somalia och Irak är alltså en bra siffra, för Jimmie. Stanna kvar i Damaskus!

Sverigedemokraternas antiinvandringspolitik forstätter att baseras på lögner och halvsanningar.

Skillnaden är att de numera gladeligen publiceras på DN Debatt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.