Bakvänt när Annie Lööf intervjuar en journalist
Varför lägger centerledaren tid på en egen podd?
Jag föreställer mig att den unga ambitiösa Annie Lööf i början av 90-talet skrev i sin berättarbok på lågstadieskolan i Värnamo om sina drömmar att bli läkare, astronaut, sångerska, fotbollsspelare och politiker. The sky is the limit. Kanske programledare?
Spola fram bandet till valåret 2022. Annie Lööf har inte nog på sitt bord som centerledare i ett oroligt politiskt klimat. Den där programledardrömmen ligger kvar där i bakhuvudet. Vore det inte fräsigt att starta en podd? Sagt och gjort och podcasten Annie möter ser dagens ljus.
Jag är förvisso ingen politisk kommentator, men jag blir inte klok på detta. Är detta en valplattform eller en hobby? När jag låter podden sjunka in så känns den dessutom inte helt oproblematisk.
Lite som det absurda SVT-programmet där tidigare sommarpratare från Sommar i P1 träffas och pratar om sina gamla prat
Upplägget är att Lööf intervjuar personer som inspirerar henne. I det hittills enda avsnittet som släppts gästas Lööf av journalisten och krönikören Nina Campioni som driver graviditets- och förlossningspodden Vattnet går – en podcast som Annie Lööf själv varit med i. Hon får frågor om sitt brinn för familjefrågor, hur hon väljer sina gäster och så vidare. De pratar om när Lööf var gäst hos henne. Lite som det absurda SVT-programmet där tidigare sommarpratare från Sommar i P1 träffas och pratar om sina gamla prat.
Att offentliga personer numera har sina egna plattformar är inget nytt. I stället för att nå ut via traditionella medier kan de basunera ut sina budskap på egna premisser. Men jag måste ändå säga att steget till att politiker intervjuar journalister är lite för bakvänt för att det ska kännas rimligt.
Framtiden lär utvisa om syftet klarnar, när fler gäster äntrat studion men jag har lite svårt att förstå varför Lööf lägger tid på detta? Det är knappast som om horder av potentiella väljare kommer att C-frälsas genom en knappt marknadsförd podcast. Hade det inte varit enklare att dela en länk till Vattnet går och lägga tiden på att skriva en debattartikel om förlossningsvården i stället? Nå en större publik. Och dessutom bidra till ett rimligare medielandskap.