Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Maffig och mörk podd om Siegfried & Roy

Här finns spektakulärt material för att med råge fylla åtta avsnitt

Det är mycket som är maffigt med Wild things: Siegfried & Roy. Som Apple tv+ andra stora poddsatsning, utan koppling till någon av streamingtjänstens tv-serier, är den påkostad och rejält marknadsförd. Historien om de tyska illusionisterna Siegfried och Roy är dessutom spektakulär nog för att med råge fylla upp åtta avsnitt.

Ur det mörka arvet efter en uppväxt i Hitlers skugga, med auktoritära fäder, byggde duon en unik värld av överdådiga shower med dansare och vita tigrar i Las Vegas. Siegfried Fischbacher och Roy Horn var medvetet hemlighetsfulla om sina privatliv. De jobbade och bodde ihop, var de ett par?

Glittret, kitschen och den tyska brytningen var tacksam att parodiera, inte minst i Saturday night live. I backspegeln framstår tidens tunt maskerade homofobi och press på offentliga personer att ”komma ut” som hopplöst ofräsch.

När Roy 2003 angreps av tigern Mantecore under en fullsatt show och blev allvarligt skadad, var reaktionen inte enbart medkänsla. Djurrättsaktivister hade länge protesterat mot användandet av vilda djur på scen, många tyckte att han fick skylla sig själv.

Poddskaparen Steven Leckart, känd som dokumentärfilmare (Challenger: The last flight), skildrar de utredningar som gjordes om tigerattacken, både av polisen och av USA:s jordbruksdepartement. Kan någon medvetet ha stört Mantecore? Det talas om en parfymerad kvinna med stort hår i publiken. En hemlig agent infiltrerar djurskötarna för att ta reda på hur tigrarna har det.

Roy dog 2020 och Siegfried ett år senare. Fortfarande talar den inre kretsen av anställda och vänner om dem med värme. Även om duon höll på sin integritet utåt, tycks atmosfären nära dem ha varit öppet och accepterande queer. Att de samtidigt bar på ett mörker, och en uppenbart skruvad relation till djur, tycks också vara sant. Podden skildrar komplexiteten fint.