Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Billigt, regeringen

Åsa Linderborg om ett förslag som inte gör någon skillnad för Sveriges kvinnor

Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.

Senast 2019 ska 40 procent av börsbolagens ledamöter vara kvinnor, om regeringen får bestämma. I dag saknar var tredje ledamot den stake som en människa av hävd ansetts behöva för att kunna sköta ett företag. Så det är inget jätteskutt precis som näringsminister Mikael Damberg föreslår.

Att hitta kompetenta kvinnor kommer inte vara något bekymmer. Problemet är ett annat; beslutet påminner oss om regeringens ointresse för jämställdhetsreformer som skulle betyda något för folkflertalet. Mona Sahlins enda vallöfte medelklassåret 2010, var fler kvinnliga chefer och styrelseledamöter.

Som om det inte fanns annat för Socialdemokraterna att ta tag i.

Lönerna, till exempel.

Kvinnor har lägre lön än män och arbetar i högre utsträckning deltid för att ta hand om barn. Denna orättvisa återspeglas även i pensionerna. Det pensionssystem som drevs igenom för 15 år sedan har framför allt missgynnat kvinnor, som utgör majoriteten av fattigpensionärerna.

Alla grupper ökar i medellivslängd, utom kvinnor i LO-kollektivet, vars utveckling ligger still.

Den främsta förklaringen är ett nytt slags ekonomisk stress, som inte fanns för 20 år sen när alla hade jobb och socialförsäkringssystemen funkade.

Rätten att arbeta heltid är därför ett livsviktigt krav, eftersom det är en förutsättning att kunna leva på sin lön, att försörja sina barn, att få ett bostadslån, att bygga sig en tillvaro där man inte är beroende av en man.

Kvotering till bolagsstyrelserna kostar inte regeringen nånting, det är gratispolitik, som dessutom har ringa progressivt värde. En bolagsstyrelse med 40 procent kvinnor är nämligen likt förbannat är en bolagsstyrelse, och hittills har de struntat i att bry sig om kvinnors arbetsvillkor.

Visst kan symboler vara viktiga, men även sådana kräver en fast solid sockel, annars syns de inte eller ramlar de ner.

Den dan Socialdemokraterna föreslår 40 procent arbetarrepresentation i företagsledningen kan man tala om reformpolitik, som skulle betyda nåt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln