V: Ge bonus till sjuksyrrorna – inte aktieägarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-02

Birgitta Sevefjord: Vi måste rädda Danderyds sjukhus från riskkapitalbolagen

Danderyds sjukhus.

Svårt misshandlad på gatan, skadad i trafikolycka eller barn som får andningssvårigheter mitt i natten. Akutsjukhusen är vår räddning när något dramatiskt händer och vi omedelbart måste uppsöka vården. De är öppna dygnet runt, året om, och har full beredskap också när vi andra firar jul eller midsommar.

Akutsjukhusen är också sjukvårdens ryggrad. De är navet i den medicinska utvecklingen och erbjuder specialist- och högspecialiserad vård. Den utbildning och forskning som bedrivs på akutsjukhusen är en förutsättning för att kunna försörja framtidens sjukvård med kvalificerad personal.

Men den borgerliga regeringen har beslutat att det är fritt fram för landstingen att sälja ut akutsjukhusen till privata vårdgivare. I Stockholms läns landsting (SLL) är redan S:t Görans sjukhus i privat ägo och nu går FP och M till val på att privatisera Danderyds sjukhus. Detta motiveras med att man ”tror” att vården blir bättre då. Men varför ska vi sälja något som både patienter och medarbetare är nöjda med och som vi äger gemensamt? Dessutom visar flera opinionsundersökningar ett starkt stöd för att privata företag inte ska kunna göra vinst på vård, skola och omsorg. Senast i juni bekräftades detta av 48 procent i en Sifoundersökning.

Men det räcker inte att säga nej till privatisering. Landstingen har inte alltid varit en bra arbetsgivare. Vi vet att många medarbetare i vården är missnöjda med sin arbetssituation. Därför är vårt alternativ till alliansens privatiseringsiver att mer makt och inflytande överförs till personalen. Vi kan exempelvis tänka oss självstyrande enheter där personalen ges möjlighet att få ta del av eventuellt överskott.

I Jämtlands läns landsting drivs hälsocentralerna i Krokom och Åre sedan 2006 som intraprenader med positiva erfarenheter. Vid en intraprenad ges personalen möjlighet att behålla en del av det ekonomiska överskottet, som kan användas till verksamhetsutveckling eller bonuslöner för personalen som en extra morot.

När akutsjukhusen privatiseras försvinner våra skattepengar till vinster i vårdbolag i stället för att gå till vården av patienter – vårdbolag som nästan alltid ägs av riskkapitalbolag placerade i skatteparadis. 2008 tog den privata sjukvården – som landstingen finansierar – ut vinster på ungefär tre miljarder kronor. Detta är pengar som självklart borde användas till förbättringar av vården och välfärden i stället. För tre miljarder kronor kan man till exempel anställa 7 000 sjuksköterskor.

Vänsterpartiet värnar om den offentliga, skattefinansierade vården som vi vill utveckla tillsammans med vårdens medarbetare. Vi vill bygga världens bästa sjukvård, utan privata vinster. Men säljs akutsjukhusen ut förlorar vi alla möjligheter att ge vård efter behov. Därför är det så viktigt att vi nu räddar Danderyds sjukhus från riskkapitalbolagen.

Birgitta Sevefjord (V),
oppositionslandstingsråd,
Stockholms läns landsting

Följ ämnen i artikeln